Hlavní obsah

Školy rozdaly vysvědčení, dětem začínají prázdniny

Na většině základních a středních škol dostali žáci v pátek vysvědčení. Zároveň jim začínají dvouměsíční letní prázdniny. Pilno mají tradičně i na Lince bezpečí, na niž se obracejí ratolesti, které se obávají nespokojenosti rodičů se známkami na vysvědčení.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Fiala se zúčastnil slavnostního ukončení školního roku v Základní a mateřské škole Červený vrch.

Článek

Odborníci před křikem, bitím nebo nevhodnými poznámkami na adresu dítěte varují.

"Rodiče by se měli spíše zajímat o příčiny zhoršených známek, které mohou poukazovat na špatné vztahy ve třídě, šikanu, na speciální vzdělávací potřeby dětí nebo změněnou situaci v rodině," uvedl vedoucí linky Petr Porubský s tím, že rodiče by se hlavně měli o prospěch svého potomka zajímat celoročně, nejen na vysvědčení.

Někteří starší školáci ale chtějí hodit starosti za hlavu a připít si na začátek prázdnin sklenkou alkoholu. V anketě mezi 300 žáky to přiznalo 29 procent dětí, loni to bylo 62 procent.

Kvůli rozjíveným dětem, které by mohly v nadšení z konce školy vběhnout pod auto, posilují hlídky na přechodech třeba pražští policisté. Zároveň budou dohlížet na dopravu na hlavních tazích z metropole, kvůli odjezdům rodin na prázdniny se očekávají dopravní zácpy.

Se žáky se rozloučil i ministr školství Petr Fiala, který předával vysvědčení v pražské škole Červený vrch. V září již bude vítat žáky jeho nástupce, protože Fiala odmítl nabídku pokračovat v úřednické vládě premiéra Jiřího Rusnoka.

Reklama

Výběr článků

Načítám