Hlavní obsah

Ostrava slaví. Stala se Evropským městem sportu

– Ostrava
Právo, Denisa Telaříková

Ostrava začala oslavovat. Získala totiž prestižní titul Evropské město sportu 2014. Konečný verdikt Asociace evropských měst sportu při Evropské unii (ACES Europe) padl ve čtvrtek v podvečer na zahájení 52. ročníku atletického mítinku Zlatá tretra v Ostravě. Vyhlásil jej prezident asociace Gian Francesco Lupatelli.

Foto: Profimedia.cz

Nová radnice patří k nejznámějším stavbám Ostravy

Článek

Městu titul přináší vyšší prestiž i větší přísun peněz pro něj, ale i pro jeho sportovní kluby. Například irskému městu Limerick přinesl stejný titul v roce 2011 zisk kolem 60 miliónů eur. V moravskoslezské metropoli se také zvýší příležitosti pro zdravý pohyb Ostravanů a turistů.

Slavnostního vyhlášení se na Zlatě tretře zúčastnil ostravský primátor Petra Kajnar (ČSSD) společně se svým náměstkem pro sport a volný čas Martinem Štěpánkem (ODS).

„Je pro nás velkou ctí, že budeme příští rok patřit do rodiny evropských měst sportu,“ reagoval ostravský primátor. Dodal, že město očekává, že pestrá nabídka akcí přiláká ke sportování ve větší míře obyvatele města i jeho návštěvníky. „Právě zvýšený zájem o návštěvu Ostravy může pomoci také ekonomice. A to je dobrá zpráva pro turistický ruch a sektor služeb ve městě,“ upozornil Kajnar.

Foto: Profimedia.cz

V podvrženém internetovém bankovnictví podvodníci uživatele vyzvou k instalaci programu, který je podle nich nutný ke správě účtu on-line.

„Zcela jistě se díky sportovním akcím zvednou příjmy hotelů, restaurací i dalších služeb. Z daní sice bude mít větší užitek stát, nicméně nám to pomůže zviditelnit Ostravu. A to městu pomůže k získání zahraničních investic,“ doufá primátor.

„Jako Evropské město sportu 2014 nabídneme formou společných aktivit podpořených granty zdravý pohyb občanům, kteří nesportují vůbec nebo jen výjimečně. Nezapomeneme ani na rekreační a handicapované sportovce, organizace ve všech obvodech města a širším regionu,“ plánoval náměstek primátora Štěpánek. Upozornil také na to, že město umožní lidem setkat se také s vynikajícími sportovci přímo na hřištích. „Ostrava se zcela jistě v příštím roce stane atraktivním místem pro aktivní trávení volného času,“ zdůraznil Štěpánek.

Po Liberci (2012) a Náchodu (2013) získala Ostrava titul Evropské město sportu jako třetí město v České republice. Na prestižní titul pro rok 2014 kandidovala v kategorii Cities - velkoměsta do půl miliónu obyvatel. Asociace ACES Europe vyhlašuje od roku 2001 každoročně tituly pro evropská města ve třech kategoriích: Capitals, Cities a Town. Město Ostrava na akci vyčlenilo ze svého rozpočtu 10 miliónů korun.

Ostrava je už řadu let město zaslíbené sportu, které se osvědčuje jako hostitel významných mezinárodních akcí na úrovni evropských a světových šampionátů, pohárů, turnajů a zápasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám