Hlavní obsah

Rusnok: Nevěřím, že ve Sněmovně existuje „stojedničková koalice”

Designovaný předseda vlády Jiří Rusnok se nedomnívá, že by měla kandidátka ODS na tuto funkci a předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová podporu 101 poslanců. Rusnok to prohlásil ve středu večer v pořadu Události, komentáře v České televizi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Jiří Rusnok

Článek

Podpora většinových 101 hlasů pro Němcovou neexistuje, Sněmovna je podle Rusnoka fragmentovaná. „Kdyby existovala (podpora 101 poslanců - pozn. red.), už by se to projevilo při rozhovorech s prezidentem. Ověřit to však může jen hlasování o důvěře vládě,“ uvedl premiér. „Věřím tomu, že můžeme být úspěšní, ale situace je složitá,“ odpověděl Rusnok na dotaz, zda věří, že jeho vláda důvěru získá.

Předsedkyně LIDEM Karolína Peake, jejíž úterní slova o tom, že nemůže vyloučit podporu Rusnokově vládě, citovala média, k tomu v televizi řekla, že podporu všech tří koaličních stran má Miroslava Němcová. Své dřívější vyjádření označila za půlvětu vytrženou z kontextu.

Nově jmenovaný předseda vlády reagoval také na otázku, jak by vysvětlil svůj dřívější výrok o tom, že úřednická vláda by byl konec demokracie. Tento výrok pronesl loni v únoru na serveru Patria.cz. „To, co říkáte, zní atraktivně a logicky. Ale bohužel to by byl konec demokracie a demokracie je sice drahá, pomalá a někdy neefektivní, ale nakonec je to to nejlepší, co pro správu věcí veřejných lidstvo vymyslelo,“ prohlásil tehdy Rusnok. Ve středu k tomu uvedl, že jsou tato slova vytržena z kontextu a následovala jako odpověď na otázku čtenáře.

„Názor mám obecně stejný, nic se na tom nemění. Jestliže jsou tady podmínky poněkud nenormální, a po pádu vlády není standardní situace, tak prezident republiky má celou řadu možností a on zvolil tuto možnost,“ dodal v ČT ke koncepci úřednické vlády.

Benešová ministryní spravedlnosti

Rusnok podle svých slov předpokládá, že do 14 dní bude mít hotov seznam členů své vlády. Zatím jsou potvrzeny dva posty, ministerstvo spravedlnosti povede Marie Benešová a resort vnitra Martin Pecina. Benešová svůj souhlas s nabídkou podle Rusnoka sdělila ve středu večer. [celá zpráva]

O dalších jménech nechtěl premiér hovořit. Přednost prý dává lidem, kteří mají odborné předpoklady bez ohledu na jejich vztah k politickým stranám, čímž odmítl spekulace, že volí z osob, které mají blízko ke Straně práv občanů - zemanovcům (SPOZ).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám