Hlavní obsah

Benešová se stane ministryní spravedlnosti v Rusnokově vládě

Aktualizováno

Designovaný předseda vlády Jiří Rusnok ve středu večer v pořadu Události, komentáře v České televizi oznámil, že Marie Benešová přijala nabídku stát se ministryní spravedlnosti v jeho vládě. Nabídku postu ministra zahraničí potvrdil Jan Kohout, ten ji však zatím zvažuje. Současný ministr školství Petr Fiala Rusnokovu nabídku odmítl.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová

Článek

"Před nedávnou chvílí jsem přijal souhlasné potvrzení od Marie Benešové stát se ministryní spravedlnosti," prohlásil Rusnok v ČT.

Benešová ještě před Rusnokovým večerním sdělením uvedla, že ji nečeká lehké rozhodování s ohledem na advokátní praxi a soukromé záležitosti.

Benešová je řadovou členkou ČSSD a ve straně chce pokračovat. "Já se za to nestydím. Chodím na pět schůzí ročně v místní organizaci, komu by to mělo vadit? Nejsem ve vedení, jsem řadová členka na místní kladenské úrovni," citovala ji během středy ČTK.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jan Kohout

Kohout se ještě rozhodne

O Kohoutovi, který byl ministrem zahraničí již v úřednické vládě premiéra Jana Fischera, se spekulovalo bezprostředně po jmenování Rusnoka premiérem.

Kohout v minulosti působil jako kariérní diplomat a po vládním angažmá zakotvil v dozorčí radě společnosti ČEZ. Dříve uváděl, že je též členem ČSSD.

Ministr školství Fiala nabídku pokračovat v čele resortu po jednání s Rusnokem ve středu v podvečer odmítl. [celá zpráva]

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Petr Fiala

Objevují se rovněž další jména potenciálních ministrů. Ministrem zemědělství by se podle zdroje blízkého vedení agrární komory měl stát šéf Potravinářské komory Miroslav Toman.

Kandidáti Rusnokovy vlády

Účast ve vládě potvrdili:

Ministerstvo vnitra: Martin Pecina

Ministerstvo spravedlnosti: Marie Benešová

Ministerstvo zemědělství: Miroslav Toman

Ministerstvo kultury: Jiří Balvín

Ministerstvo práce a sociálních věcí: František Koníček

Ministerstvo zahraničí: Jan Kohout

Nabídku dostali a zvažují:

Ministerstvo zdravotnictví: Martin Holcát

Ministerstvo obrany: Vlastimil Picek

Ministerstvo pro místní rozvoj: František Lukl

Nabídku stát se ministrem školství odmítl nynější šéf tohoto resortu Petr Fiala, ministerstvo financí odmítl dosavadní náměstek ministra Jan Gregor, ministerstvo práce nechce vést jeho bývalý šéf Petr Šimerk. Resort životního prostředí odmítl Radek Špicar

Hned trojice jmen je skloňována v souvislosti s ministerstvem zdravotnictví. Jde o bývalé ministry Ivana Davida, Miladu Emmerovou  a senátora Vladimíra Drymla. Na post ministra dopravy by mohl usednout další exministr Jaromír Schling či prorektor ČVUT Petr Moos.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám