Hlavní obsah

Voda většinou opadává, problémy mohou čekat Ústí a Děčín

Praha
Aktualizováno

Po vydatných deštích v prvních dvou dnech tohoto týdne se situace na vodních tocích uklidňuje. Srážky ustávají a voda z rozvodněných řek pomalu opadává. Ve středu ráno platil povodňový stupeň ohrožení jen na dvou místech. Během dne by však tohoto stupně mohlo dosáhnout i Labe v Ústí a Děčíně. Situace by se tak podobala té při povodních ze začátku června.

Foto: ČTK

Voda v úterý zaplavila louku na Liberecku

Článek

"Ustávání srážkové činnosti během úterního večera a dnešní noci způsobilo, že všechny toky zasažené povodňovou situací jsou alespoň ve svých horních částech na poklesu, místy i na výrazném," uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Aktuální stavy a průtoky k 26. červnu 9:00

Ve středu kolem deváté hodiny ráno už platil povodňový stupeň ohrožení jen na řekách Novohradka a Chrudimka v Pardubickém kraji. Pro středeční den očekávají meteorologové srážkové úhrny do 15 milimetrů.

Voda stoupá v Děčíně a Ústí

Problémy však nadále hrozí na dolních tocích řek, kde meteorologové očekávají během dne vzestup hladin. Například Labe by v Děčíně a Ústí nad Labem mohlo dosáhnout stupně ohrožení, stejně jako při nedávných povodních, které způsobily velké škody.

Labe se v Ústí dostalo v 10:00 na druhý stupeň povodňové aktivity. V Děčíně zatím zůstává na první stupni, ale i zde dál stoupá. První stupeň, tedy hranici 450 centimetrů, řeka překročila v úterý v noci. V Děčíně byla hladina Labe v 10:00 ve výšce 470 centimetrů, k dosažení druhého stupně jí zbývá 20 centimetrů.

Podle modelové předpovědi vodního stavu by měla řeka na obou měřicích stanicích ve středu překročit druhý i třetí stupeň povodňové aktivity a ve čtvrtek se dostat v Ústí nad 6,5 metru a v Děčíně nad šest metrů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám