Hlavní obsah

Politiku je třeba rehabilitovat, ne popřít, komentoval Klaus kroky svého nástupce

Novinky, val
Praha

Bývalý prezident Václav Klaus uvedl k úternímu jmenování Jiřího Rusnoka premiérem, že je třeba politiku rehabilitovat, nikoli popřít. Termín „vláda odborníků“, který jeho nástupce Miloš Zeman použil pro označení úřednického kabinetu, je podle něj nebezpečný, neboť zavdává k názoru, že politika je špinavá věc.

Foto: Petr Horník, Právo

Exprezident Václav Klaus

Článek

Prezident Miloš Zeman prohlásil po úterním jmenování Jiřího Rusnoka premiérem, že se moci chopí nikoli vláda úředníků, ale vláda odborníků.

Zemanův předchůdce v úřadu Václav Klaus ale varoval před slovíčkařením. „Jeho termín sám o sobě o odbornosti budoucích členů vlády nic neříká, jen zakrývá podstatu věci. Tradičně se takové vládě, která nevychází z normálních politických parlamentních struktur, u nás říká vláda úřednická. Je to politologický termín,“ zdůraznil.

Zemanův výraz podle Klause obsahuje nebezpečný prvek. „Utvrzuje ve veřejnosti nebezpečný omyl, že politika je špinavá věc a vládnout by měli pokud možno nadstraničtí ‚odborníci‘ nezatížení žádnou ideologií. Žádní takoví odborníci ovšem neexistují. Politika a správa věcí veřejných bez ideového zakotvení nemůže fungovat, protože nemá pověření od občanů. Tím pověřením může být jen politický mandát, vzešlý z voleb,“ uvedl.

„Politiku je potřeba rehabilitovat, nikoliv popřít, protože bez ní nemůže existovat ani demokracie a lidská svoboda. Politiku zrušili i komunisté, když ji označili za neplodný konflikt různých částí společnosti. Místo ní nabízeli nomenklaturní výběr kádrů. Politika je a vždy zůstane legitimní soutěží různých konceptů a soupeřením různých zájmů. Myslet si, že ji lze nahradit jakýmsi konkursem na odborníky, znamená chtít ukrást veřejné rozhodování z rukou veřejnosti,“ dodal exprezident.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám