Hlavní obsah

Zeman na tripartitě podpořil růst minimální mzdy na 8500

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se v pondělí poprvé zúčastnil jednání tripartity. Spolu se zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešil mimo jiné otázku zvýšení minimální mzdy. Zeman podpořil její růst z 8000 na 8500.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jaroslav Zavadil, Jaroslav Hanák, Miloš Zeman a Petr Nečas na tiskové konferenci po jednání tripartity.

Článek

Zeman na tiskové konferenci po jednání tripartity prohlásil, že existovaly tři varianty pro zvýšení minimální mzdy. Zatímco zaměstnavatelé navrhovali zvýšení na 8400, odboráři na 8600. Ministryně práce a sociálních věcí navrhovala aritmetickým průměrem zvýšení na 8500. „Postavil jsem se za paní ministryni Müllerovou,“ uvedl Zeman.

Ministryně Müllerová upřesnila, že již do vlády připravila návrh nařízení s navýšením minimální mzdy. „Minimální mzda by měla plnit jak motivační, tak i ochrannou funkci,“ uvedla s tím, že zatímco minimální mzda již několik let zůstává stejná, například sociální dávky se navyšují. To podle ní není motivační.

Premiér v demisi Petr Nečas žertuje o politické mrtvoleVideo: Novinky

Premiér Petr Nečas, který je od minulého týdne premiérem v demisi, našel prostor i pro vtipkování. Na adresu Müllerové uvedl: „Když paní ministryně poprvé přišla s námětem na zvýšení minimální mzdy, tak jsem jí řekl, že pouze přes mou politickou mrtvolu. Takže paní ministryně prokázala jistou prognostickou erudici.“

Vláda pod Nečasem návrh neschválí

Podotkl však, že vláda v demisi by neměla dělat žádná významná rozhodnutí a prohlásil, že dokud bude ještě ve středu premiérem v demisi, jeho vláda návrh Müllerové neschválí.

Nečas dodal, že se tripartita zabývala také čerpáním evropských fondů a přípravou nového programovacího období po roce 2014. Řešili i zavádění nového občanského zákoníku a reformu vysokého školství. Podle Nečase chce stát dát na vědu a inovace 28 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám