Hlavní obsah

Zeman potvrdil, že chce úřednickou vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci po jednání tripartity potvrdil, že chce jmenovat úřednickou vládu. V případě předčasných voleb podle něj bude vládnout asi tři měsíce. V novém kabinetu, jehož předsedu Zeman jmenuje v úterý, by podle něj měli zasednout i zástupci tripartity.

Prezident Miloš Zeman je pro úřednickou vláduVideo: Novinky

 
Článek

„Zítra na tiskové konferenci oznámím jmenování nového předsedy vlády a podle ústavy předseda vlády si vybírá své spolupracovníky. Pevně věřím, že ve vládě odborníků by přímo nebo nepřímo opravdu měli být zástupci obou důležitých stran sociálního smíru,“ prohlásil v pondělí Zeman.

"Osobně jsem přesvědčen, že ona vláda odborníků, ať bude mít jakkoliv dlouhý mandát, v případě předčasných voleb to bude mandát asi tříměsíční, může tuto otázku minimální mzdy řešit," odpověděl pak Zeman na jednu z otázek po jednání tripartity.

Prezident už v neděli večer naznačil ve vysílání Radiožurnálu, že bude preferovat vládu úředníků. Své konečné rozhodnutí oznámí v úterý odpoledne.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman dorazil na jednání Tripartity.

KSČM stojí za Zemanem

KSČM podpořila prezidenta Miloše Zemana. Podle lídra komunistů Vojtěcha Filipa je jmenování vlády odborníků „krok správným směrem”. Filip označil za důležité, aby odešel současný „nekompetentní kabinet”.

Předseda KSČM také prohlásil, že stávající vláda ODS, TOP 09 a LIDEM je nelegitimní, protože posledně jmenovaná strana neprošla ohněm voleb. V kontrastu toho Filip uvedl, že Zeman získal mandát přímo od voličů.

Komunisté nicméně trvají na tom, že vláda odborníků by měla fungovat jen do předčasných voleb a provádět jen nezbytná opatření.

ČSSD nezbývá než jmenování vlády odborníků respektovat, řekl Novinkám první místopředseda strany Michal Hašek. Zdůraznil ale, že prezidentovo rozhodnutí znamená nakročení k předčasným volbám. Právě ty ČSSD prosazuje.

Odbory jsou proti

Odboráři si úřednickou vládu nepřejí. "Česká republika potřebuje skutečnou politickou vládu," řekl šéf odborové organizace KOVO Josef Středula. Úřednická vláda podle něj nezmění ekonomickou situaci v zemi, ani nepohne s vysokou nezaměstnaností.

"Potřebujeme vládu, která vzejde ze svobodných voleb, která bude mít mandát a perspektivu, aby mohla během čtyř let učinit obrovský kus práce," řekl Středula.

Zároveň by si ani nepřál pokračovaní nynější vlády, byť by již v čele nestál Petr Nečas (ODS). "Vypadalo to jen na malou kvazizměnu, že tam postaví slabou premiérku a voda teče dál a budou dělat dál, co si přejí," dodal šéf KOVO.

Přizvukoval mu i šéf zdravotnických odborů Martin Engel. "Situace nazrála tak, že jedině předčasné volby jsou korektní krok, jak z toho ven," řekl Engel.

Podle něj mají lidé o úřednických vládách zkreslené představy. "Vypadá to vždy, že se nic negativního neděje, ale když se pak podíváte na různé transfery, které se pak stanou bez jakékoli politické odpovědnosti, tak to považuji za špatné," řekl Engel.

Prezident se při příchodu s novináři nezastavil a zamířil rovnou na jednání. Za vládu dorazil odstupující premiér Petr Nečas i ministři průmyslu Martin Kuba a spravedlnosti Pavel Blažek (oba ODS) či ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (LIDEM).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám