Hlavní obsah

Léto si dá hned v úvodu pauzu, chladný týden proprší

– Praha
Novinky, val

Po prosluněném a parném minulém týdnu vtrhla do České republiky vlna srážek doprovázená nízkými teplotami. Odpolední maxima se v některých dnech nepřehoupnou ani přes 17 stupňů Celsia. Deštivé a chladné počasí by mělo panovat do konce týdne, řekla Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Chladný týden doprovodí vlna srážek

 
Článek

Zejména první dva dny nového týdne budou bohaté na srážky. Ty se postupně vyskytnou na většině území, přičemž zejména ve východní polovině republiky budou deště vydatné a vytrvalé. Na Moravě a ve Slezsku se mohou ještě v pondělí objevit bouřky. V pondělí naměříme v maximech 14 až 18 stupňů, v úterý ještě o stupeň méně.

Ve středu by mělo srážek mírně ubývat, pršet bude zejména na Moravě a ve Slezsku, ve zbytku republiky se má jednat spíš o dešťové přeháňky. Celý den bude převládat zataženo, přechodně oblačno. Odpolední teploty dosáhnou v maximech 13 až 17 stupňů.

Skok o 20 stupňů

Oblačno a déšť přetrvají také v druhé polovině týdne. Ve čtvrtek naměříme 14 až 18 stupňů, v pátek se mírně oteplí na 16 až 20 stupňů. O víkendu by mohla maxima vystoupat na 22 až 23 stupňů Celsia.

Po celý týden budou panovat poměrně chladná rána, která se budou pohybovat například ve středu mezi 11 až 7 stupni, v pátek dokonce mezi 10 až 6 stupni. Podle Honsové přitom průměrné ranní teploty činí obvykle touto dobou 19 stupňů. Takovou hodnotu ale pravděpodobně v následujících ránech nenaměříme.

Teplotní skok se bude týkat i odpoledních hodnot. Zatímco minulý týden padaly teplotní rekordy a na některých místech dosáhla rtuť teploměrů i 37 stupňů Celsia, v těchto dnech naměříme až o 20 stupňů méně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám