Hlavní obsah

Věci veřejné jednaly se Zemanem o vyšetřování, které se týká vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kladno
Aktualizováno

Zástupci Věcí veřejných (VV) v neděli jednali s prezidentem Milošem Zemanem o nezávislosti vyšetřování, které zahájil minulý týden zásah Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu na Úřadu vlády. Rozhovory se týkaly také zneužití vojenského zpravodajství v kauze letadel CASA, sdělil po schůzce v zámku v Lánech na Kladensku předseda VV Vít Bárta.

Foto: ČTK

Vít Bárta a Kateřina Klasnová

Článek

Bárta a předsedkyně poslaneckého klubu VV Kateřina Klasnová dorazili do Lán odpoledne a jejich schůzka se Zemanem trvala asi dvě hodiny. „Věci veřejné informovaly pana prezidenta o našich obavách ze zneužití vojenského zpravodajství v rámci vyšetřování kauzy CASA. Dále jsme s panem prezidentem hovořili o garancích nezávislosti celého vyšetřování, které se dotýká současné vládní  a parlamentní krize,” uvedl Bárta.

Zeman podle Bárty Věcem veřejným představil svoje vize, které by měly zajistit nezávislost vyšetřování. Bližší informace k obsahu rozhovorů Bárta neuvedl, nejprve je prý hodlá sdělit poslaneckému klubu VV a výkonné radě strany.

Věci veřejné jsou poslední stranou, jejíž zástupce Zeman v Lánech přijal. V pátek a v sobotu se postupně setkal se zástupci ODS, TOP 09, KSČM a ČSSD. Levicové strany, stejně jako VV, volají po co nejrychlejším uspořádání předčasných voleb.

Strany dosavadní koalice naopak chtějí ve vládě pokračovat s novým premiérem. ODS do čela kabinetu navrhla předsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou. Konečné rozhodnutí o novém premiérovi ale leží v rukou Zemana a ten už dříve oznámil, že veřejnost se svým názorem na řešení situace seznámí v úterý.

Koalice usiluje o pokračování své vlády i po pondělní Nečasově rezignaci. Nečas podal demisi v důsledku skandálu s údajnou korupcí a zneužitím tajné služby. Ve vazbě je jeho blízká spolupracovnice Jana Nagyová, několik bývalých poslanců ODS a další lidé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám