Hlavní obsah

Kuba: Nominací Němcové na premiérku jsme TOP 09 zaskočili víc, než si mysleli

Právo, Jan Martinek

Úřadující předseda ODS v rozhovoru pro sobotní Právo uvedl, že je nominace Miroslavy Němcové na premiérku nejlepší možné řešení. Má za to, že bude možné pro tuto variantu najít 101 poslanců, kteří tento krok podpoří.

Foto: David W Cerny, Reuters

Martin Kuba

Článek

Pane úřadující předsedo ODS, byl to váš nápad nominovat Miroslavu Němcovou na premiérku?

Já jsem paní předsedkyni oslovil a s tímto nápadem jsme pak společně předstoupili před grémium. Byl jsem si od začátku vědom, že je to nejlepší řešení, které ODS může najít. Přiznám se, že do té doby jsem s nikým z koalice nejednal. Ani s Karlem Schwarzenbergem, ani s Karolínou Peake, protože mě dopředu nezajímaly vzkazy, které nám koaliční partneři posílají.

Pro mě bylo důležité, abychom v grémiu našli nejlepší řešení pro tuto vládu, pro tuto zemi a také pro budoucnost ODS. A za to jsem od začátku považoval nominaci Miroslavy Němcové. Záleželo mi na tom, jak ona bude tuto situaci vnímat, jak se k ní vyjádří, a po pár rozhovorech jsme se velmi racionálně dobrali toho, že je to nejlepší řešení. Jsem velmi rád, že kolegové z grémia to vyhodnotili stejně.

Ptám se právě proto, že se čekalo, že to budete vy, kdo premiérskou nominaci zvedne.

Částečně se to čekalo proto, že jako úřadující předseda bych na to mohl mít nějaký nárok, ale mám taky pocit, že úřadující předseda má být zodpovědný za budoucnost strany, musí hledat nejlepší řešení pro tuto stranu.

Ocitli jsme se v ne úplně standardní situaci, není po volbách, kde by předseda byl lídrem. Jsme v nějakém koaličním uspořádání, velmi krátce po demisi vlády, s velmi rozjitřenou atmosférou uvnitř ODS, a to kladlo mnohem větší nároky na to hledání, kdo to bude. Hledání mělo úplně jiné aspekty, než že to má být první místopředseda. Já si toho byl od začátku vědom.

Naznačujete, že vy osobně byste to nejlepší řešení nebyl? Třeba kvůli tomu, že byste byl nepřijatelný pro TOP 09?

Tak to není. Mně je v podstatě jedno, jaký pohled na to má TOP 09. To je stejné, jako bychom se tu bavili o tom, jestli si někdo v ODS myslí, že nejlepším ministrem této vlády je Miroslav Kalousek. To by asi také vytvářelo nějakou tenzi v ODS. Já jsem hledal řešení, za kterým stojí ODS, někoho, kdo dokáže být svorníkem a vnést do té situace zklidnění.

Těch aspektů bylo mnoho. Poslední, co by hrálo roli, by byl názor koaličních partnerů. Je důležité s nimi jednat, ale jméno nominanta na premiéra si ODS nemá nechat diktovat, má ho najít uvnitř a být za ním jednotná.

TOP 09 vám každopádně vzkázala, že Miroslavu Němcovou sice podpoří, ale chtějí po vás do neděle jméno nového předsedy Sněmovny. Budete jim schopni vyhovět?

Vnímáme to spíš jako neustálý tlak TOP 09. Nejdřív po nás chtěli, abychom okamžitě oznámili kandidáta na premiéra, teď zase máme do několika hodin říct jméno předsedy Sněmovny. Pokud máme ten tlak chápat tak, že TOP 09 chce toto místo pro sebe, tak já říkám, že pro ODS je klíčová vládní koalice s funkční vládou pro tuto zemi. Jsme připraveni jednat o tom, že post předsedy Sněmovny nemusí náležet ODS, a podpořit kandidáta TOP 09.

Jak se vám vůbec poslouchaly štiplavé vzkazy Miroslava Kalouska o tom, jak jste neakceschopní, personálně vyprahlí a jak je mu ODS líto?

Mám pocit, že především ta trochu přestřelená reakce Miroslava Kalouska ukázala, že toto rozhodnutí bylo velmi správné. Že jsme TOP 09 zaskočili víc, než si mysleli. TOP 09 má přirozeně úplně jinou představu o premiérovi. Jim by se líbil nevýrazný premiér, kterého by mohli politicky válcovat ve dvojici Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek, a je to legitimní. Já to nekritizuji, je to politický záměr našeho konkurenta na pravici.

Jejich reakce svědčí o tom, že ODS udělala lepší tah, než jsme čekali. Nelze na to rozumně cokoliv říct, tak musí přijít štiplavá poznámka o neakceschopnosti a personální vyprahlosti. Já to považuji za politický folklór pana Kalouska, který potvrzuje, že jsme udělali dobré rozhodnutí.

Jste si jistý, že Miroslavu Němcovou takto válcovat, jak říkáte, nebudou?

Od toho má paní předsedkyně Sněmovny za sebou mě jako úřadujícího předsedu strany a další ministry, kteří musí vést legitimní diskusi uvnitř vlády o resortních věcech, o vybalancování programu. Mám pocit, že právě v tomto je ten tým velmi dobře namixován.

Teď děláme účet bez hostinského, na tahu je prezident Miloš Zeman, který oznámí své rozhodnutí v úterý. Společně s Miroslavou Němcovou jste ho v pátek navštívili v Lánech. Jak schůzka s ním proběhla?

Považuji ji za velmi konstruktivní. Vzájemně jsme se informovali o různých východiscích a variantách, o možnostech řešení. Bylo to první jednání, které absolvoval, budou následovat další. V žádném případě nám ani nenastínil, jaké řešení by preferoval on sám, a ani jsme to neočekávali.

Nemáte obavy, že má Zeman úplně jiný plán? Už se vyjádřil v tom smyslu, že on bude tím, kdo rozhodne, a že vaše kandidátka není automaticky premiér.

Toho jsme si velmi vědomi. Není to tak, že bychom chtěli panu prezidentovi něco diktovat. My jsme se snažili najít nejlepší řešení uvnitř ODS, průchozí v koalici a v Poslanecké sněmovně. Víme, že prezident je tím hráčem, který bude mít poslední slovo. Jeli jsme za ním s tím, že jsme schopni dotáhnout vládní program do konce, že máme pocit, že toto je funkční řešení, které může mít podporu 101 poslan-ců. Že je to lepší řešení než předčasné volby.

Teď záleží na panu prezidentovi. To, že jeho motivy rozhodování mohou být odlišné od našich, je přirozené a očekávatelné. Na druhé straně je třeba říct, že jsme v situaci, kdy ani jeden z politických hráčů není schopen realizovat ideál svého řešení bez toho druhého.

Možná se zdá, že ideálem pana prezidenta by mohla být úřednická vláda, kterou on si jmenuje. Proti tomu ale stojí Sněmovna, která se může sto dvaceti hlasy rozpustit. To znamená, že by se ani prezident nedobral ideálního řešení. Bude muset dojít k nějakému kompromisu, nebo skončíme u předčasných voleb.

Skutečně byste dali dohromady 101 hlasů? Máte to spočítané?

Myslím, že tohle řešení může mít podporu 101 poslanců, alespoň já to takhle zatím vnímám. Kdybyste je ale chtěl po mně vyjmenovat, tak to určitě ne. Jednání začínají, myslím, že tu podporu můžeme mít.

CELÝ ROZHOVOR SI MŮŽETE PŘEČÍST V SOBOTNÍM DENÍKU PRÁVO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám