Hlavní obsah

Po bojích v Duchcově skončilo v rukou policistů hned 22 osob

Právo, Karel Otcovský
Teplice
Aktualizováno

Příznivci Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) se v sobotu odpoledne sešli na náměstí Legií na okraji romské čtvrti v Duchcově na Teplicku. Krátce po projevu Tomáše Vandase se hned při začátku pochodu tvrdě střetli s policisty, když se pokusili prorazit policejní kordon. O několik desítek metrů dál totiž pořádalo občanské sdružení Konexe veřejné shromáždění s názvem Čikhatar het / Z bahna ven na podporu duchcovských Romů.

Střety v DuchcověVideo: Karel Otcovský, Právo

 
Článek

Po začátku pochodu se extrémisté snažili prorazit kordon policejních těžkooděnců. Policisté proti nim důrazně zakročili. Podle předběžných informací byl během potyčky zraněn jeden z přítomných novinářů, který měl utrpět tržnou ránu na hlavě, a tři další. Mezi nimi také dva policisté. Zadrženo bylo podle policejní mluvčí Šárky Poláčkové 22 lidí.

V Duchcově vládla bojovná atmosféraVideo: Karel Otcovský, Právo

Policie použila proti členům průvodu vodní děla, slzný plyn a v ulicích propukla podle přihlížejících nefalšovaná pouliční válka. Po několika střetech se těžkooděncům podařilo dav uklidnit a rozdělit. Na plánovanou trasu pochodu se příznivci DSSS ale nevrátili.

Podle informací z místa policie radikály před 17. hodinou začala vracet zpátky na náměstí. Extrémisté se nakonec znovu vydali na pochod po vytčené trase. Policie se je snažila vytlačit a demonstraci ukončit. Teprve před 18. hodinou nastal v oblasti relativní klid, když se začali demonstranti sami rozcházet.

Foto: ČTK

Shromáždění v Duchcově na Teplicku

Manifestace dvou nesmiřitelných táborů v těsné blízkosti zalarmovaly desítky policistů s jediným cílem – zabránit případnému střetu radikálů s místními Romy. Projev Tomáše Vandase (DSSS) si vyslechlo asi 1000 lidí, mezi nimi i mnoho místních. Po projevu započal pochod městem. Účastníci demonstrace podle všeho nemají nejmenší šanci proniknout k účastníkům romské akce. Ihned na začátku pochodu se o to ale pokusili. Situace v Duchcově je nyní značně nepřehledná.

Projev Tomáše Vandase v Duchcově Video: Karel Otcovský, Právo

„Nemůžeme vyloučit, že dojde k narušení veřejného pořádku nebo k páchání trestných činů a přestupků. Budeme proto shromáždění i následný ohlášený pochod radikálů monitorovat,“ uvedla před akcí krajská policejní mluvčí Jana Matonohová.

Policie je připravena zasáhnout

Policie podle ní rozhodně nechce nijak zasahovat proti pokojným pochodům a shromáždění místních občanů. „Pokud však během akcí dojde k páchání přestupků nebo trestných činů, a to zejména s rasovým podtextem, budeme připraveni okamžitě nekompromisně zasáhnout,“ zdůraznila.

Foto: Karel Otcovský, Právo

V Duchcově se situace postupem času vyhrotila.

V Duchcově jsou podle ní desítky policistů z různých oddělení včetně těžkooděnců ze speciální pořádkové jednotky. Nechybějí ani policisté z antikonfliktního týmu. Dopravní policisté zase hlídají všechny příjezdové cesty do města a zabavují předměty, které by mohly posloužit jako zbraň.

Dělnická strana sociální spravedlnosti svolala do Duchcova shromáždění v reakci na květnový útok skupiny místních Romů na manželský pár. Protiromská nálada ve městě pak vyústila v demonstraci a následný pochod několika desítek radikálně naladěných lidí do romské čtvrti, který zastavil až policejní kordon.

Shromáždění se tváří jako předvolební mítink

Sobotní protiromské shromáždění maskuje DSSS za předvolební mítink předsedy strany Tomáše Vandase k programovým prioritám a přípravám na takzvaný supervolební rok 2014. Pochod potom projde ulicemi Skladištní, Husova, Lípová, Masarykova, Bednářova, Ferrerova na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Konexe pořádají akci na podporu místní česko-romské komunitě. „Nabízíme možnost projevit nesouhlas se vzrůstající nenávistí, možnost navázat dialog. Zároveň svou přítomností vyjádříme solidaritu s místní romskou komunitou a podpoříme ji v době krize, ve chvíli, kdy v jejich městě pochodují neonacisté,“ píše se na webových stránkách sdružení.

Vedle duchcovského útoku členů romské rodiny na manželský pár přitom Konexe připomínají květnovou vraždu romského muže v Teplicích, ze které policie obvinila stánkaře. Pořadatelé v otevřeném dopise k sobotnímu mítinku srovnali výsledky obou střetů.

„Přestože na internetu zveřejněné video policejních kamer zachycující rvačku, místy připomíná karatistické akční filmy, rvačka se obešla bez vážnějších fyzických zranění," napsali o duchcovském útoku, zatímco muž v Teplicích zemřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám