Hlavní obsah

Filip v Lánech nepřímo vyloučil jmenování Němcové premiérkou

– Praha • Aktualizováno
Právo, jov

Na zámku v Lánech na Kladensku v sobotu ve 13:30 začala schůzka prezidenta Miloše Zemana s předsedou opoziční KSČM Vojtěchem Filipem. Jednali spolu o politické situaci po demisi premiéra Petra Nečase (ODS). Představitelé KSČM už dříve uváděli, že požadují co nejrychlejší vypsání předčasných voleb. K obědu se podávala bramborová polévka a zvěřinové karbanátky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Předseda KSČM Vojtěch Filip po jednání s prezidentem Milošem Zemanem uvedl, že atmosféra rokování byla vynikající. Své rozhodnutí, jak bude postupovat při řešení politické krize, oznámí prezident až v úterý odpoledne. Na jednání dorazila společně s Filipem i místopředsedkyně ÚV KSČM Miloslava Vostrá.

Komunisté variantu úřednické vlády do předčasných voleb nevylučují. Šéf komunistů Filip řekl Novinkám, že si nedovede představit fungování kabinetu složeného na základě dohody stávající vládní koalice, čímž nepřímo vyloučil jmenování Miroslavy Němcové premiérkou. Informaci Novinkám potvrdila také místopředsedkyně Vostrá.

Navečer se Zeman sejde ještě se předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou a s místopředsedou strany Michalem Haškem. Sociální demokraté stejně jako komunisté chtějí situaci řešit předčasnými volbami.

Večer se pak uskuteční koaliční schůzka, kde budou strany jednat o obsazení postu šéfa Sněmovny po Miroslavě Němcové, kterou ODS navrhuje na premiérský post. Ještě před koaličním jednáním se pravděpodobně sejde grémium ODS.

TOP 09 kandidaturu Němcové podpořila, chce ale slyšet od ODS návrhy na jméno nového šéfa Poslanecké sněmovny. TOP 09 také zopakovala, že by měla mít Sněmovna svého šéfa ještě předtím, než budou poslanci hlasovat o důvěře nové koaliční vládě.

Prezident Zeman veřejnost se svým pohledem na politickou krizi seznámí v úterý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám