Hlavní obsah

Kalousek na sebe podá trestní oznámení kvůli pozvání na večeři od kolegů

– Praha

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v pátek řekl senátorům, že na sebe chce podat trestní oznámení kvůli korupci. Kolegové z vlády mu prý slíbili pozvání na večeři, když za ně na schůzi Senátu uvede jejich body a návrhy zákonů, což vyhodnotil jako korupční jednání.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek byl 6. ledna 2013 hostem diskusního pořadu Otázky Václava Moravce.

Článek

Kalousek senátorům řekl, že slíbil zastoupit v Senátu ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09), ministra průmyslu a obchodu Martina Kubu (ODS) a ministra dopravy Zbyňka Stanjuru (ODS) při projednávání jejich návrhů. „Oni mi slíbili, že když to předložím za ně, tak mě každý z nich pozve na večeři,“ uvedl.

„Když jsem se připravoval na toto jednání, tak jsem si uvědomil, že podle moderního výkladu trestního práva jsem se nepochybně dopustil korupčního jednání s cílem zajistit si osobní prospěch, na který nepochybně nemám nárok,“ řekl. „A protože jsem sliboval věrnost ústavě a zákonům České republiky, jsem proto povinen podat na sebe v tomto vystoupení trestní oznámení,“ dodal.

U senátorů se jeho vystoupení s pochopením nesetkalo. Senátor ČSSD Jiří Dienstbier ho vyzval, aby se zdržel arogantního zlehčování situace.

Ministr financí svým vyjádřením reagoval na případ údajné korupce, v němž byli minulý týden obviněni tři bývalí poslanci ODS – Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr – a také nyní už bývalá šéfka kanceláře premiéra Petra Nečase (ODS) Jana Nagyová. [celá zpráva]

Policisté v rámci vyšetřování vyslechli ve čtvrtek i ministra Kalouska. Při odchodu Kalousek řekl novinářům, že konstrukce státního zástupce připomíná spíše třídní nenávist než právní názor. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám