Hlavní obsah

Silné bouřky se přesunou na Moravu a do Slezska, varovali meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Silné bouřky, které se v noci na čtvrtek a v pátek ráno přehnaly českými kraji, se v pátek odpoledne přesunou na Moravu a do Slezska. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto vydal výstrahu platnou pro Zlínský, Moravskoslezský, Jihomoravský a Olomoucký kraj.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Článek

Silné bouřky mohou na některých místech doprovázet také přívalové srážky, nárazový vítr a kroupy.

Zatímco ve Zlínském a Moravskoslezském kraji platí varování před těmito jevy od pátečních 17 hodin, v Jihomoravském a Olomouckém kraji od 22 hodin. V obou případech trvá varování do sobotních 17 hodin. Spadnout přitom může až 30 mm srážek, nárazy větru mohou ojediněle dosáhnout rychlosti až 70 kilometrů v hodině.

„Nad střední Evropou se bude udržovat frontální rozhraní oddělující chladnější vzduch na severozápadě od velmi teplého na jihovýchodě,“ uvedl ČHMÚ. Varoval, že přívalový déšť může ojediněle zatopit sklepy, kvůli větru doporučil zajistit okna a dveře a schovat zahradní nábytek.

Bouřky se silnými nárazy větru a místy přívalovými dešti postupovaly v noci na dnešek od západu k východu Čech. U polámaných stromů a zatopených sklepů hasiči zasahovali hlavně v Karlovarském, Ústeckém a ve Středočeském kraji. Na Kladensku blesk udeřil do rodinného domu a zapálil střechu. Spadlé stromy přerušily dopravu na pěti železničních tratích, mezi Tršnicí a Kynšperkem nad Ohří na Sokolovsku voda podemlela koleje. Stromy nebo voda zablokovaly také několik silnic. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám