Hlavní obsah

Bouře potrápily západ republiky a postupují na sever a střední Čechy

Karlovy Vary
Aktualizováno

Silné bouřky zasáhly ve čtvrtek Karlovarský kraj. Hasiči likvidovali popadané stromy a čerpali vodu z domů. Meteorologové varovali, že bouře, které doprovází prudký vítr a místy i kroupy, se přesouvají dál na sever a střední Čechy.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Nad Karlovarským krajem se začala stahovat mračna už po 15.00. Až do pozdního odpoledne ale pršelo jen ojediněle a velmi slabě. Postupně ale začaly klesat teploty, které po poledni ještě překračovaly 30 stupňů Celsia. Snížily se o více než deset stupňů, přišly bouřky s hustým deštěm a ojediněle se vyskytly i kroupy.

Podle mluvčího krajských hasičů Martina Kasala po 17.00 vyjížděli hasiči asi k několika desítkám událostí. „Šlo hlavně o popadané stromy na různých místech kraje nebo o čerpání vody z domů, kam zatéká při deštích často,“ řekl. Voda z kopců zaplavila některé silnice, a to i v centru Karlových Varů.

„Hasiči zasahují například u bývalého okresního úřadu v Karlových Varech, kde se voda dostala na silnici. Jinde zase zaplavila podchody,“ uvedl Kasal. Popadané stromy uzavřely v podvečer silnici do Rovné na Sokolovsku. Tam bouře poškodila i střechu jednoho z domů.

Bouře potrápí i střední Čechy a Ústecko

Bouře postupují z Plzeňského a Karlovarského kraje na Prahu, střední Čechy a Ústecký kraj. Linii bouřek doprovázejí silné nárazy větru.

Ve Středočeském kraji se výskyt bouří předpokládá zejména na Berounsku, Příbramsku, Rakovnicku a v okrese Praha-západ. Podle ČHMÚ hrozí při bouřích zranění ulomenými větvemi a zásah bleskem. Lidé by před prudkým větrem měli zajistit okna a dveře, odstranit nebo upevnit zahradní nábytek či slunečníky, zabezpečit skleníky, stavební jeřáby a další zařízení, které by vítr mohl poškodit.

Před příchodem bouřek celý den padaly teplotní rekordy, dosažení maximálních teplot hlásilo zhruba 70 stanic. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Tropická vedra lámala rekordy po celé zemi

Na řadě míst České republiky padly ve čtvrtek teplotní rekordy. Odpoledne byly překonány na zhruba 70 meteorologických stanicích. Nejtepleji zatím naměřili...

Výběr článků

Načítám