Hlavní obsah

Zeman se k nominaci Němcové vyjádří až po jednání s politiky

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman nechtěl ve čtvrtek komentovat nominaci předsedkyně Sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) na post premiérky. Zeman chce své stanovisko nejprve sdělit politikům, s nimiž se bude v příštích dnech setkávat. Své stanovisko chce prezident zveřejnit v úterý na plánované tiskové konferenci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman.

Článek

„Považuji za zdvořilé vůči politickým představitelům, abych jim svůj názor sdělil dříve než médiím,“ řekl novinářům Zeman při odchodu ze Senátu, v němž obhajoval své kandidáty na ústavní soudce. [celá zpráva]

Prezident zároveň média pozval na tiskovou konferenci, která se uskuteční v úterý odpoledne na Hradě a na níž se k současné politické situaci vyjádří.

Němcovou navrhla ODS. Kdyby prezident Němcovou jmenoval, byla by první premiérkou v historii ČR. Pro koaliční partnery ODS je Němcová přijatelná, opoziční ČSSD volbu naopak tvrdě kritizuje. Volá stejně jako další opoziční strany po rozpuštění Sněmovny a po předčasných volbách.

Jasněji bude o víkendu

S představiteli politických stran se Zeman sejde v pátek a o víkendu na zámku v Lánech. V pátek přijme zástupce ODS a TOP 09, v sobotu sociální demokracie.

Ve středu Zeman řekl, že hlava státu je zde od toho, aby rychle jmenovala nového premiéra. Možnost předčasných voleb ale nevyloučil, přestože k nim má výhrady. V případě jejich konání by podle prezidenta spadlo „pod stůl“ zhruba 100 zákonů, které jsou rozpracované. Stát by za hlasování podle něj musel vydat kolem půl miliardy korun, které by Zeman považoval za „vyhozené do vzduchu“.

Politická krize vypukla před týdnem, kdy policie zasáhla na úřadu vlády a v dalších institucích. Zadržela a později vzala do vazby šéfku premiérova kabinetu Janu Nagyovou, bývalé poslance ODS či členy Vojenského zpravodajství.

Armádní rozvědku Nagyová podle policie zneužila ke sledování Nečasovy ženy. Bývalí poslanci ODS Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř jsou podezřelí z toho, že přijali lukrativní posty ve státních firmách výměnou za to, že se vzdali poslaneckých mandátů. I v této části kauzy figuruje Nagyová.

Reklama

Související články

Němcová je kandidátkou na premiérku

Grémium ODS ve středu jednomyslně zvolilo předsedkyni Sněmovny Miroslavu Němcovou kandidátkou strany na premiérku. Její nominaci oznámil místopředseda strany...

Výběr článků

Načítám