Hlavní obsah

Bude až 38 stupňů, varovali meteorologové

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zvýšil ve většině českých krajů stupeň nebezpečí u výstrahy před vysokými teplotami z nízkého na vysoký. Teploty mohou odpoledne v nižších polohách překračovat v Čechách 34 stupňů Celsia, ve čtvrtek může být ojediněle v Čechách i 38 stupňů. Vysoké teploty potrvají podle meteorologů do čtvrtečního večera.

Článek

Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí je od středečních 12.00 vyhlášena ve Středočeském, Karlovarském, Plzeňském, Jihočeském, Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém a Ústeckém kraji a v Praze. Varování s nízkým stupněm nebezpečí platí na Vysočině a v Jihomoravském, Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Celoplošnou výstrahu před vysokými teplotami vyhlásil ČHMÚ naposledy loni v srpnu.

Do ČR proudí tropický vzduch od jihu. Ve středu odpoledne a večer se budou ojediněle vyskytovat silnější bouřky doprovázené krupobitím, přívalovými srážkami a nárazy větru. Vyšší pravděpodobnost výskytu bouřek je na horách.

"Více bouřek očekáváme ve čtvrtek později odpoledne a večer v západní polovině Čech a v noci ze čtvrtka na pátek i na ostatním území," uvedl ČHMÚ. Výstrahu na tyto nebezpečné jevy upřesní ČHMÚ ve čtvrtek podle aktuálního vývoje počasí.

Meteorologové doporučují, aby lidé kvůli vysokým teplotám omezili tělesnou zátěž a především odpoledne nepobývali na přímém slunci, případně používali ochranné prostředky jako krémy s vysokým UV filtrem, sluneční brýle a pokrývky hlavy. Měli by také zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu, přednostně neperlivých, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Rizikové je nechávat na přímém slunci ve stojících autech zavřené děti, ale i zvířata. Při použití klimatizace je vhodné udržovat teplotní rozdíl mezi vnějším a klimatizovaným prostředím maximálně pět stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám