Hlavní obsah

Vše má v rukou Zeman, na konci týdne přijme politické špičky

Novinky, jov

Prezident Miloš Zeman dává jasně najevo, že chce výrazně promlouvat do řešení politické krize vyvolané kauzou Jany Nagyové, nejbližší spolupracovnice premiéra v demisi Petra Nečase (ODS). Politikům dal čas na jednání do pátku. Následovat budou audience na zámku v Lánech, na základě kterých se Zeman rozhodne, jak bude postupovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman.

Článek

Prezident v pátek v Lánech promluví s lídrem TOP 09 Karlem Schwarzenbergem a s prvním místopředsedou této vládní strany Miroslavem Kalouskem. Oba politici dorazí na zámek v 18.00. V sobotu pak přijme špičky sociální demokracie. V 18.00 bude jednat se šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou a s prvním místopředsedou Michalem Haškem.

V plánu je také setkání s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem, do Lán zamíří i první místopředseda ODS Martin Kuba. Už v pondělí se na zámku prezident setkal s vicepremiérkou a šéfkou strany LIDEM Karolínou Peake.

Zeman zatím neprozradil, jaké řešení politické krize se mu nejvíce zamlouvá. Ve hře nechává varianty pokračování současné koalice, sestavení úřednické vlády i předčasných voleb. Podle Nečase ale toto řešení prezident nepreferuje. Pro prezidenta by byl nejvýhodnější úřednický kabinet, tomu se ale politická scéna brání.

Reklama

Výběr článků

Načítám