Hlavní obsah

Pro toho NKÚ, pro toho VZP, diktoval Nagyové šéf ČEZ posty pro rebely

• Aktualizováno
Právo, har

Do diskuse o možných postech pro obviněné exposlance ODS Petra Tluchoře, Ivana Fuksu a Marka Šnajdra, kteří loni nechtěli podpořit daňový balíček, se zapojil rovněž generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Šéf Českých drah (ČD) Petr Žaluda se zase angažoval v dosazení stíhaného exnáměstka ministra zemědělství Romana Bočka do představenstva ČD. Zástupci obou firem odmítli, že by jejich vedení nějak pochybilo.

Foto: Reuters

Jana Nagyová na kongresu ODS v Brně v listopadu 2012

Článek

Vyplývá to z usnesení o zahájení trestního stíhání exposlanců, Bočka a premiérovy pravé ruky Jany Nagyové, které má Právo k dispozici a informace z něj publikovalo již v minulých dnech.

Policejní usnesení parafrázuje telefonát Beneše s Nagyovou z loňského 13. září.

„V uvedeném telefonním hovoru s účastníkem Ing. Danielem Benešem, předsedou představenstva obchodní firmy ČEZ, a. s., Ing. Daniel Beneš uvádí, že ho napadlo, aby (předseda vlády RNDr. Petr Nečas) přijal jejich požadavky – pro toho funkce v NKÚ, pro toho VZP. Na to Mgr. Jana Nagyová uvádí, že oni se o tomto ani nechtějí bavit, že to budou hrát na tu ideovou čistotu,“ stojí v dokumentu.

Na to reagoval mluvčí ČEZ, podle kterého Beneš jako ředitel firmy často bývá v kontaktu s představiteli majoritního akcionáře, jímž je stát. Nejčastěji tak jedná s ministrem financí, předsedou vlády a ministrem průmyslu a obchodu, případně s jimi pověřenými osobami.

"V rámci této komunikace je často konfrontován s řadou aktuálních otázek a je také žádán o sdělení svého názoru, například ohledně odborné erudice konkrétních osob. Taková diskuse proběhla i ohledně střetu různých názorových křídel uvnitř koalice," uvedl Kříž. Šéf ČEZ se ale podle něj nijak nepodílel na sjednáváni tzv. dohody křesla za křesla a s tím spojených hlasováních.

Policie z odposlechů a SMS zpráv rovněž zjistila, že mezi ministrem zemědělství Petrem Bendlem (ODS), tehdejším ministrem dopravy Pavlem Dobešem (LIDEM), Žaludou, Nagyovou a Bočkem probíhala jednání o umístění tehdejšího Bendlova náměstka Bočka do představenstva ČD. O to se měla zasazovat právě Nagyová.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Šéf Českých drah Petr Žaluda

Svůj vliv však uplatňoval i Žaluda. Podle kriminalistů „působil“ na členy dozorčí rady ČD, aby Bočka zvolili členem představenstva firmy.

„Osoba označovaná ,Pyty‘ (z kontextu dalších hovorů je zřejmé, že jde o osobu Bc. Petra Tluchoře) byla mile potěšena volbou Mgr. Romana Bočka, MBA, do funkce člena představenstva obchodní firmy České dráhy, a. s. Bc. Petr Tluchoř v této souvislosti měl získat důvěru, že to ze strany Mgr. Jany Nagyové není hra,“ napsali policisté do usnesení.

Reklama

Výběr článků

Načítám