Hlavní obsah

Vedra budou ještě větší, varují meteorologové a čekají bouřky

• Aktualizováno
Novinky, jas, per

Meteorologové zvýšili varování před vysokými teplotami. Na jihu a jihozápadě Čech se ve čtvrtek může teplota dostat až k 34 stupňům Celsia, pro Plzeňský a Jihočeský kraj proto došlo ke zvýšení stupně nebezpečí z nízkého na vysoký. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

„V přílivu tropického vzduchu budou odpolední teploty v nižších polohách až do čtvrtka překračovat 31 °C. Zejména na jihu a jihozápadě Čech očekáváme teploty i přes 34 °C,” varovali meteorologové.

Od úterý do čtvrtka hrozí odpoledne ojediněle silné bouřky doprovázené krupobitím, přívalovými srážkami a nárazy větru.

„Vyšší pravděpodobnost výskytu bouřek je v horských oblastech. Více bouřek očekáváme až při přechodu fronty v noci ze čtvrtka na pátek,” dodali meteorologové s tím, že předpověď se bude dále upřesňovat.

Pozor na klimatizaci

Lékaři upozorňují, že v horkých dnech puštěná klimatizace, která má ochladit vysokou teplotu v bytech a kancelářích, může zdravotně uškodit. Rozdíl mezi vnitřní a venkovní teplotou nemá být větší než pět, maximálně sedm stupňů.

To platí i pro klimatizaci v autech. Klimatizace vysušuje nosní sliznici a může u některých lidí způsobit i nachlazení, zvlášť když se často střídá přechod z horka do tepla a naopak. Vhodné nejsou ani větráky zapnuté tak, aby proud vzduchu šel přímo na člověka. Zbytečně ochlazují tělo a mohou způsobit zánět spojivek nebo zánět středního ucha.

Přednostka dermatovenerologické kliniky pražské Nemocnice na Bulovce, profesorka Jana Hercogová, zase varuje před sluněním. „Opakované spálení kůže od slunce může vést k rakovině kůže.“ Malé děti a batolata nesmějí na slunce vůbec, senioři by měli spíše vyhledávat chládek nebo chodit na slunce brzo ráno a pozdě odpoledne.

Hodně pít

Hlavní hygienik republiky Vladimír Valenta doporučuje ve vedrech hodně pít, nejméně tři litry tekutin denně. Vhodný je neslazený čaj nebo obyčejná voda. Nevhodné jsou alkoholické nápoje a slazené limonády.

Kardiaci, pokud ucítí zhoršení svého zdravotního stavu, což může nastat před bouřkou, které mají být od čtvrtka velmi časté, by měli být v klidu a při vážném zhoršení zdravotního stavu zavolat záchranku.

Reklama

Výběr článků

Načítám