Hlavní obsah

ČSSD v Praze podpoří radu TOP 09 s Hudečkem v čele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražská v úterý ČSSD kývla na nabídku TOP 09 a bude tolerovat nového primátora Tomáše Hudečka (TOP 09) i jednobarevnou radu města. Obě strany v úterý potvrdily dohodu, přičemž zdůraznily, že nejde o uzavření koalice. Hudeček doposud řídil město coby pověřený primátor poté, co byl odvolán Bohuslav Svoboda (ODS) a rozpadla se koalice TOP 09 a ODS.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Hudeček (TOP 09).

Článek

"Je to sňatek ani ne tak z rozumu, jako z donucení," řekl po jednání se zástupci ČSSD Hudeček .

Hudeček bude zvolen primátorem metropole na čtvrtečním jednání zastupitelstva. Zde budou dovoleni i zbývající členové rady města, v níž usednou pouze zástupci TOP 09.

Dokument 500 dní pro Prahu již schválil na svých pondělních jednáních zastupitelský klub i krajský výkonný výbor ČSSD. [celá zpráva]

Sociální demokraté podpoří požadavky TOP 09, mezi nimiž jsou mimo jiné zadání nového územního plánu, pokračování projektu opencard nebo řešení situace Kongresového centra Praha. Strany se rovněž dohodly na odkupu akcií společnosti Pražské služby a Pražská plynárenská, ve kterých je město většinovým vlastníkem. Sociální demokraté při hlasování v zastupitelstvu podpoří záruku na osmimiliardovou směnku pro dopravní podnik (DPP).

TOP 09 zase přistoupila na požadavky ČSSD na nezvyšování předplatních kuponů MHD, že bude koordinovat se socialisty další postup ohledně Výstaviště nebo prodeje bytů, rozdělení peněz z loterií, zavedení jednoho volebního obvodu a řešení dopravní situace Spořilova. "Dále požadujeme nezvyšovat běžné sociální výdaje, dokončit výstavbu trasy metra A a tunelu Blanka," řekl zastupitel ČSSD Karel Březina. Dodal, že obě strany spolu budou spolupracovat při sestavování rozpočtu na příští rok.

ČSSD ovládne výbory

TOP 09 zohlednila i některé další požadavky ČSSD. Ta například získá posty v dozorčí radě dopravního podniku, kde opozice doposud zastoupena nebyla. Zástupci ČSSD obsadí i osm křesel předsedů výborů zastupitelstva z celkového počtu deseti výborů. V každém výboru budou čtyři zástupci TOP 09, tři za ČSSD a ODS a jeden komunista.

Koalice TOP 09 a ODS skončila zhruba před třemi týdny. Zastupitelstvo odvolalo primátora Svobodu, skončili i zbylí radní za ODS. Občanská demokracie, která vládla Praze 22 let, tak skončila v opozici. Následná koaliční vyjednávání byla neúspěšná, skončila hlavně na sporu o to, která ze stran získá primátorské křeslo.

Reklama

Související témata:

Související články

Pražským primátorem se má stát Hudeček

Zastupitelé pražské TOP 09 v pondělí nominovali na funkci primátora hlavního města Tomáše Hudečka. Jeho protikandidátkou byla podle informací Práva Iveta...

Výběr článků

Načítám