Hlavní obsah

Obviněné zpravodajce Kovandu a Pohůnka postavil Picek mimo službu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr obrany Vlastimil Picek dočasně zprostil výkonu služby šéfa Vojenského zpravodajství Milana Kovandu a zpravodajce Jana Pohůnka kvůli jejich zapojení do případu sledování manželky odstupujícího premiéra Petra Nečase.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Vlastimil Picek.

Článek

"Postavení generálmajora Milana Kovandy a plukovníka Jana Pohůnka mimo službu potrvá do doby, než o míře jejich zavinění rozhodne nezávislý soud," uvedl v tiskovém prohlášení Picek. Zatím bude Vojenské zpravodajství řídit brigádní generál Rostislav Pilc.

S podklady Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, jehož čtvrteční zásah na úřadu vlády, ministerstvu obrany a v dalších institucích stál u zrodu současné vládní krize, se Picek seznámil v sobotu.

Policisté zadrželi blízkou spolupracovnici premiéra Janu Nagyovou kvůli tomu, že podle nich zneužila Vojenské zpravodajství ke sledování Nečasovy manželky Radky. Kromě Kovandy a Pohůnka byl do sledování Nečasové a dalších dvou lidí zapojen i bývalý šéf armádní zpravodajské služby Ondrej Páleník. Policie všechny kromě Kovandy, který se přiznal, vzala do vazby.

Premiér Petr Nečas v neděli oznámil, že v reakci na kauzu rezignuje v pondělí na post předsedy vlády i šéfa ODS. Svou demisi předá večer prezidentu Miloši Zemanovi, s nímž se sešel už v pondělí dopoledne. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám