Hlavní obsah

Pospíšil: Mužem číslo jedna je Kuba

Novinky, val, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Místopředseda ODS Jiří Pospíšil upozaďuje své osobní ambice ve prospěch nalezení nového předsedy vlády, která by podle něj měla vzniknout na půdorysu současné koalice. Hlavním kandidátem na nového premiéra je podle něj ministr průmyslu Martin Kuba.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Pospíšil (ODS).

Článek

„O tuto funkci asi bude mít zájem úřadující předseda Martin Kuba. Ve chvíli, kdy pan premiér odstoupí z funkce předsedy, je potom Martin Kuba muž číslo jedna v rámci ODS, a pokud tu funkci přijme, budu to respektovat,“ prohlásil Pospíšil v České televizi.

Kubovo jméno se v souvislosti s hledáním nového premiéra zatím skloňuje nejčastěji. Nahrávají mu také dobré vztahy s prezidentem Milošem Zemanem, který nového předsedu vlády jmenuje.

Podle Pospíšila je především nutné, aby měl kandidát maximální podporu. „Teď není doba na nějaké velké soutěžení uvnitř strany,“ řekl Pospíšil v České televizi. Zatím nechtěl předjímat, že by se do čela státu postavil on sám. „Nechci, aby moje osobní ambice vedly k tomu, že se tady v rámci ODS budeme přít o to, kdo by měl být premiérem,“ prohlásil.

Dodal, že preferuje předčasné volby před úřednickou vládou.

Hašek chce jednat o rozpuštění Sněmovny

První místopředseda ČSSD Michal Hašek předpokládá, že prezident Miloš Zeman poté, co mu premiér Petr Nečas předá svou demisi, uspořádá sérii setkání s klíčovými hráči na politické scéně s cílem najít východisko z politické krize. „Předpokládám, že pan prezident posléze zahájí sérií konzultací na téma řešení současné politické situace,“ řekl v pondělí Hašek Novinkám.

V úterý odpoledne by se měla sejít Sněmovna. Vzhledem k tomu, že Nečas končí, se neuskuteční hlasování o nedůvěře vládě. Podle Haška jeho strana využije situace, kdy se na půdě dolní komory sejdou důležití hráči na politické scéně, k jednání s cílem získat podporu 120 poslanců pro rozpuštění Sněmovny a tím pro následné předčasné volby. „Tento čas je vhodné využít ke schůzkám na téma rozpuštění Sněmovny,“ sdělil Hašek.

Reklama

Výběr článků

Načítám