Hlavní obsah

Kvůli Nečasově krizi se sešly špičky koalice, zasedá i grémium ODS

Praha

V neděli večer se sešly špičky vládní koalice, aby řešily politickou krizi, která vznikla po obvinění šéfky kanceláře premiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové a dalších sedmi lidí. Do Strakovy akademie přijeli také členové grémia ODS, které na úřadu vlády jedná paralelně se zasedáním koaličních špiček.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Místopředseda ODS a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba před pražským úřadem vlády.

Článek

Cílem večerního jednání je vyřešit situaci vzniklou po obvinění Nagyové, skupiny bývalých poslanců ODS a představitelů vojenské rozvědky. Koaliční schůzka by se měla uskutečnit ve formátu K9. Každá strana do něj tedy vyšle tři své zástupce.

Vláda chce vydržet, ale co s Nečasem?

Podle všeho je  mezi koaličními partnery vůle pokračovat ve stejné sestavě, otázkou však zůstává, zda současnou situaci ustojí premiér Nečas.

"Dovedu si představit všechny varianty, které povedou k tomu, že česká pravice dále nebude oslabovat a nebude zanikat. Pro mě není tak důležité jméno premiéra, jako jestli se podaří udržet pravicovou vládu a odklonit předčasné volby, které by jednoznačně vyhrála levice, a levicová vláda by zvyšovala zadlužení a prováděla jiné věci, které my jako pravicoví politici nechceme," řekl místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

V ODS Nečas bezvýhradnou podporu nemá

Podle něj nemalá část členů z plzeňské buňky premiéra nepodporuje. "U nás v Plzni je situace relativně bouřlivá a nepředpokládám, že měl jednoznačnou podporu. Spíše to vidím, že to bude omezená podpora, nebo nepodpora.

První místopředseda Martin Kuba, o němž se spekuluje jako o možném Nečasově nástupci, nechtěl předem jednání komentovat.

Do sídla vlády dorazil po návratu z jednání visegrádské skupiny ve Varšavě premiér a předseda ODS Petr Nečas. Z dalších občanských demokratů jsou ve Strakově akademii první místopředseda strany Martin Kuba, předseda poslaneckého klubu Marek Benda, šéfka Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, místopředsedové strany Tomáš Chalupa a Jiří Pospíšil, ministři dopravy Zbyněk Stanjura a zemědělství Petr Bendl.

Dorazili i bývalý primátor Prahy a šéf pražské organizace ODS Bohuslav Svoboda a místopředseda Senátu za ODS Přemysl Sobotka.

Za TOP 09 na jednání pravděpodobně přišli předseda strany Karel Schwarzenberg, ministr financí Miroslav Kalousek a šéf hnutí STAN a poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Za nejmenší koaliční stranu LIDEM na jednání přišel ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, spolu s ním by měly dorazit šéfka strany a vicepremiérka Karolína Peake a místopředsedkyně liberálních demokratů Dagmar Navrátilová.

Reklama

Výběr článků

Načítám