Hlavní obsah

Příští týden budou tropy, přesto je dlouhodobá předpověď spíše průměrná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští měsíc bude počasí na území České republiky teplotně i srážkově průměrné až mírně nadprůměrné. Vyplývá to z předpovědi, kterou v neděli na svém webu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

První týden od 17. do 23. června bude teplotně nadprůměrný, z celého období bude pravděpodobně nejteplejší. Teploty budou tropické a již v úterý lze v Čechách očekávat silné bouřky. Srážkově by mělo být celé měsíční období průměrné, druhý a čtvrtý týden (24. až 30. června a 8. až 14. července) mohou být srážky i nadprůměrné.

ČHMÚ nově své měsíční výhledové předpovědi neudává v konkrétních číslech, tedy v hodnotách teploty a množství srážek. Vyjadřuje očekávaný trend ve vývoji počasí a odhaduje celkový charakter příštího období. Krátkodobé předpovědi ale čísla udávají, podle té aktuální by měl do ČR v noci na pondělí začít proudit velmi teplý vzduch od jihu.

V pondělí by měly nejvyšší denní teploty dosáhnout 28 až 32 stupňů Celsia, na horách kolem 25 stupňů. Až do středy by denní maxima mohla dokonce přesahovat 35 stupňů Celsia, již v úterý ale mohou přijít silné bouřky. Ve druhé polovině týdne se bude mírně ochlazovat, postupně až na průměrné nejvyšší denní teploty jen kolem 20 stupňů Celsia v neděli a pondělí.

Po tropickém týdnu přijde ochlazení

Podle dnes vydaného výhledu pak další tři týdny, tedy období od 24. června do 14. července, předpokládají meteorologové teplotně spíše průměrné, první červencový týden může být i mírně podprůměrný.

Podle statistik ČHMÚ za posledních 30 let je průměrná teplota pro období 17. června až 14. července v ČR 17,6 stupně Celsia. Nejteplejší od roku 1951 bylo toto období v roce 2006 (20,9 stupně), nejchladnější v roce 1980 (13,9 stupně). Průměrný úhrn srážek v ČR v tomto období je 76 milimetrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám