Hlavní obsah

Byly to skandální věci, prohlásil Kalousek o aféře kolem premiéra

Praha

Premiér Petr Nečas má stále podporu většiny výkonné rady ODS. V nedělní Partii televize Prima Family to řekl místopředseda středočeské ODS Raduan Nwelati. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) znovu zopakoval, že situaci kolem údajného zneužití vojenské rozvědky šéfkou Nečasova kabinetu Janou Nagyovou považuje za velmi vážnou. Řešit ji chce na večerním jednání s koaličními partnery.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek a místopředseda středočeské ODS Raduan Nwelati.

Článek

Místopředseda středočeské ODS Raduan Nwelati řekl, že premiér jeho podporu má. Nese ale podle něj „odpovědnost za výběr svých spolupracovníků“. V pátek přitom Nwelati prohlásil, že kvůli skandálu by měl premiér Petr Nečas odstoupit ze všech politických funkcí.

V úterý má být další výkonná rada ODS, která bude o současné situaci jednat. Nwelati na ní chce Nečase podpořit. A to kvůli informacím, které od premiéra dostal. Podobně se k celé věci podle Nwelatiho staví i většina Výkonné rady ODS. „Pokud se potvrdí, že o tom věděl a nezasáhl, pak by měl odstoupit,“ řekl. Podle svých slov si dokáže představit i variantu, že by ODS pokračovala ve vládní koalici i bez Petra Nečase.

TOP 09 chce udržet fungující vládu

Postoj ČSSD je v podstatě od začátku kauzy neměnný. Požaduje, aby premiér odstoupil.

„Petr Nečas by měl rezignovat sám,“ řekl v Partii místopředseda ČSSD Michal Hašek. Podle něj aféra, při které měla být zneužita vojenská rozvědka, poškozuje jméno České republiky ve světě a v rámci Severoatlantické aliance. „Odstoupení by bylo nejčistší a nejférovější řešení.“

Opozice na úterý chystá sněmovní hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Hašek ale nechtěl říci, s kým z vládních poslanců jeho strana jednala o případné podpoře.

Kalousek: Nebyly to trafiky

Ministr financí také komentoval druhou část kauzy, ve které je obviněna trojice bývalých poslanců ODS.

„V reálné politice musíte dělat kompromisy,“ řekl Kalousek v souvislosti s tím, že Marek Šnajdr, Petr Tluchoř a Ivan Fuksa měli dostat příslib funkcí v polostátních firmách výměnou za to, že nepotopí vládu při hlasování o vládním daňovém balíčku. Dva jsou již ve vazbě, o Marku Šnajdrovi by měl ostravský soud rozhodnout v neděli odpoledne.

„Politická dohoda není kriminální čin,“ prohlásil Kalousek. „Nevidím to jako trafikaření. V dozorčí radě jsou lidé, kteří zastupují zájmy státu,“ řekl Kalousek.

Michal Hašek ale oponoval tím, že nikdo z jiných stranických funkcionářů, kteří jsou v dozorčích radách, nikdy nevyhrožoval vládě, že ji pomůže svrhnout.

JEDNA RAZIE, TŘI KAUZY

Razii Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu předcházelo několikaměsíční vyšetřování, které svedlo dohromady tři různé kauzy, jejichž společným jmenovatelem je jedna z aktérek - vrchní ředitelka kanceláře premiéra Jana Nagyová.

KAUZA 1 - Grygárek, Janoušek, Rittig

Na začátku nynějšího zemětřesení stálo podezření, že tehdejší náměstek vrchního žalobce v Praze Libor Grygárek je napojen na pražské lobbisty Ivo Rittiga a Romana Janouška, vlivného člena místní ODS a rovněž lobbistu Tomáše Hrdličku i na někdejšího šéfa odboru městského investora v Praze z dob primátorství Pavla Béma (ODS) Jiřího Tomana.

Právě v kancelářích Janouška či Rittiga a zřejmě také bývalého žalobce a nyní advokáta Grygárka detektivové provedli v těchto dnech domovní prohlídky. Nikoho z nich dosud neobvinili. V případě obou lobbistů může být překážkou zřejmě fakt, že jsou nyní v zahraničí.

KAUZA 2 - Tluchoř, Fuksa, Šnajdr

Odposlechy či sledování lobbistů Rittiga a Janouška vedly k rozkrytí dalších jmen podezřelých včetně Nagyové, která s nimi měla být v kontaktu.

Detektivové došli k závěru, že prostřednictvím Nagyové Nečas nabídl lukrativní posty v polostátních firmách třem poslancům ODS výměnou za to, že složí mandáty a neshodí vládu při schvalování daňového balíčku. Poslanci Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa ze Sněmovny odešli, dva z nich pak získali vysoké posty, policie je obvinila kvůli korupci.

KAUZA 3 - Páleník, Kovanda

Z dalších odposlechů pak podle policie vyplynulo, že si Nagyová objednala u šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka i jeho nástupce Milana Kovandy sledování manželky premiéra Petra Nečase Radky. Její motivací mělo být dosažení rozvodu jeho manželství.

Trojice poslanců ODS složila mandáty loni v listopadu. Podle vyšetřovatelů je k tomu motivovala nabídka členství v managementu Českých drah, Čepra a Českého Aeroholdingu, což policisté považují za korupci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám