Hlavní obsah

Nečas viděl fotky ze sledování své ženy už pár dní před razií

Právo, Radim Vaculík
Praha
Aktualizováno

Premiér Petr Nečas (ODS) viděl už několik dnů před rozsáhlou policejní razií výsledky sledování své manželky. Fotografie Radky Nečasové mu ukázala jeho milenka a hlavní aktérka největšího politického skandálu posledních let Jana Nagyová. Právu to řekl její obhájce Eduard Bruna.

Foto: Petr Josek, Reuters

Premiér Petr Nečas, v pozadí za ním šéfka jeho kanceláře Jana Nagyová.

Článek

Tvrdí však, že před Nečasem zatajila, že si sledování sama objednala od Vojenského zpravodajství, které pohyb Nečasové monitorovalo loni od října do listopadu. Údajně premiérovi nepřiznala ani jejich původ.

"Měla to schované ve svém trezoru v práci a řekla mu (Nečasovi) to v slzách krátce před tím malérem. Bylo to podle mě v řádech možná několika dnů před policejní razií," sdělil Právu Bruna, co Nagyová vypověděla po svém zatčení policistům.

Je otázka, proč tak učinila až tento týden, když snímky měla k dispozici od podzimu. Už v lednu premiér veřejně oznámil, že se svou ženou žijí odděleně.

Tento týden v úterý pak sdělil, že podal žádost o rozvod k Obvodnímu soudu pro Prahu 4. Razie Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu začala ve středu večer.

"Paní Nagyová mu (Nečasovi) řekla, že má určité materiály, které jí někdo nabídl a jež by mohly svědčit o tom, že ona (Nečasová) blbne a že může být ostuda anebo malér." Nemělo však jít o případnou nevěru.

"Prý jí řekl: ,Není na závadu se podívat, jestli to není nějaká provokace,‘," přiblížil Právu výslech své klientky a její popis zásadních událostí Bruna.

Premiér byl podle něj nakonec po zhlédnutí fotografií naštvaný a Nagyové vytkl, že nemá takové věci od nikoho brát.

Věděl o všem Nečas?

V textu usnesení o zahájení trestního stíhání je však jedna zajímavá zmínka.

Policisté totiž dlouhodobě odposlouchávali telefon Nagyové a zaznamenali i hovor přímo s Nečasem ze dne 11. března letošního roku. Vyplývá z něj, že Nečas mohl vědět víc, než dnes přiznává.

„Nagyová sděluje, že měla zásadní hovor s generálem, kterému dala „ty věci“, aby to zjistil on, aby oni nepostávali někde s taxikem,“ uvádí se v usnesení, které zveřejnila E15.

V té době se Nagyová snažila zajistit sledování svého řidiče a jeho přítelkyně, která také pracuje na úřadu vlády. Podle policie je Nagyová nechala několik dní předtím, tedy na začátku března, sledovat pracovníky úřadu vlády, zřejmě proto, že měla podezření na zneužívání auta k osobním účelům.

Asi neuspěla, proto o několik dní později podle odposlechů sdělila šéfovi úřadu vlády Lubomíru Poulovi, že by je nechala sledovat „někým jiným“. V dalších hovorech se svou asistentkou se prý vyjádřila tak, že „to bude muset vymyslet přes Umělého psa, přes jiné lidi“.

Umělý pes je přitom přezdívka, kterou používala pro šéfa Vojenského zpravodajství Milana Kovandu, který je v případu stejně jako jeho předchůdce Ondřej Páleník také stíhaný, ovšem jediný zůstal na svobodě, protože se při jednání Okresního soudu v Ostravě o uvalení vazby přiznal s tím, že myslel, že jedná v zájmu České republiky. [celá zpráva]

Nečas po vypuknutí skandálu zpočátku Nagyovou bránil. Ve svém prvním čtvrtečním prohlášení uvedl: "K zadržení paní vrchní ředitelky Jany Nagyové mám jen ten komentář, že má důvěra k ní nepoklesla a nemám důvod se domnívat, že se dopustila jakýchkoli nezákonností." [celá zpráva]

V sobotu se za její jednání omluvil. Uvedl však také, že "nikdy nerozhodl ani nebyl informován o údajném sledování osob, jejichž jména jsou v současné době skloňována v médiích".

Okresní soud v Ostravě Nagyovou v sobotu poslal do vazby kvůli obavám z ovlivňování svědků. Kromě obvinění ze zorganizování nezákonného sledování čelí i trestnímu stíhání v případu tří exposlanců ODS pro možnou korupci.

Bruna po rozhodnutí soudu novinářům vysvětloval, proč zcela mimo rámec svých pravomocí Nagyová zaúkolovala vojenskou tajnou službu a nechala sledovat Nečasovu ženu i svého řidiče a další zaměstnankyni úřadu vlády.

JEDNA RAZIE, TŘI KAUZY

Razii Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu předcházelo několikaměsíční vyšetřování, které svedlo dohromady tři různé kauzy, jejichž společným jmenovatelem je jedna z aktérek - vrchní ředitelka kanceláře premiéra Jana Nagyová.

KAUZA 1 - Grygárek, Janoušek, Rittig

Na začátku nynějšího zemětřesení stálo podezření, že tehdejší náměstek vrchního žalobce v Praze Libor Grygárek je napojen na pražské lobbisty Ivo Rittiga a Romana Janouška, vlivného člena místní ODS a rovněž lobbistu Tomáše Hrdličku i na někdejšího šéfa odboru městského investora v Praze z dob primátorství Pavla Béma (ODS) Jiřího Tomana.

Právě v kancelářích Janouška či Rittiga a zřejmě také bývalého žalobce a nyní advokáta Grygárka detektivové provedli v těchto dnech domovní prohlídky. Nikoho z nich dosud neobvinili. V případě obou lobbistů může být překážkou zřejmě fakt, že jsou nyní v zahraničí.

KAUZA 2 - Tluchoř, Fuksa, Šnajdr

Odposlechy či sledování lobbistů Rittiga a Janouška vedly k rozkrytí dalších jmen podezřelých včetně Nagyové, která s nimi měla být v kontaktu.

Detektivové došli k závěru, že prostřednictvím Nagyové Nečas nabídl lukrativní posty v polostátních firmách třem poslancům ODS výměnou za to, že složí mandáty a neshodí vládu při schvalování daňového balíčku. Poslanci Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa ze Sněmovny odešli, dva z nich pak získali vysoké posty, policie je obvinila kvůli korupci.

KAUZA 3 - Páleník, Kovanda

Z dalších odposlechů pak podle policie vyplynulo, že si Nagyová objednala u šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka i jeho nástupce Milana Kovandy sledování manželky premiéra Petra Nečase Radky. Její motivací mělo být dosažení rozvodu jeho manželství.

"Nebylo to z důvodu toho, že by chtěla někoho poškodit nebo někomu ublížit, ale bylo to spíš z důvodu opatrnosti, že prostě dospěla k závěru, že je potřeba asi určité věci zjistit," uvedl Bruna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám