Hlavní obsah

Přežije vláda s Kubou místo Nečase?

Právo, ch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O jemný chirurgický politický řez se podle všeho pokusí část ODS a TOP 09 ve vládní krizi, která graduje kvůli skandálu kolem Petra Nečase, jenž odmítá rezignovat na funkci premiéra. V zákulisí ODS se už začíná mluvit o tom, že otěže by měl převzít první místopředseda ODS a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas s ministrem průmyslu Martinem Kubou (oba ODS).

Článek

O Martinu Kubovi se bez ohledu na nejnovější aféru spekuluje jako o Nečasově nástupci v čele ODS i vlády už dlouho. Překotný vývoj kauzy Nagyová, která Nečasovi láme vaz, tuto možnost jenom posiluje.

Sobotní prohlášení TOP 09, podle kterého chce zajistit nepřerušený výkon státní správy, pokračovat s trojkoaliční vládou až do řádných voleb v květnu 2014 a současně žádá "poctivé řešení" aféry, totiž naznačuje, že by se spokojila s výměnou těžce zkompromitovaného předsedy vlády. [celá zpráva]

Foto: Petr Josek, Reuters

Premiér Petr Nečas, v pozadí za ním šéfka jeho kanceláře Jana Nagyová

Podle nejnovějších informací Práva by s tím byla srozuměna část ODS, byť její výkonná rada v pátek večer vyslovila Nečasovi podporu v poměru 2:1, což odpovídá výsledku dramatického kongresu ODS na podzim 2012. Právě na něm se nyní stíhaní rebelové ODS Šnajdr, Fuksa a Tluchoř pokusili Nečase svrhnout. Tehdy však prohráli a to byl začátek jejich odchodu ze Sněmovny výměnou za lukrativní posty, jak je viní policie.

Záleží na Petru Nečasovi, aby vyhodnotil situaci, která je pro něho velmi složitá... Měl by učinit takové kroky, které by umožnily fungování současné koalice i vlády
Miloš Vystrčil, místopředseda senátorů ODS

Nečas výrazně ztratil důvěru například na Vysočině. Předseda regionálního sdružení ODS Miloš Vystrčil Právu řekl, že situace je pro ODS velmi svízelná, vnímá názory koaličních partnerů, kteří požadují po občanských demokratech poctivou reflexi stávající situace.

„Myslím, že nyní záleží na Petru Nečasovi, aby vyhodnotil situaci, která je pro něho velmi složitá zejména poté, co skončila ve vazbě jeho blízká spolupracovnice, a měl by proto učinit takové kroky, které by umožnily fungování současné koalice i vlády. Samozřejmě, nezáleží jen na jeho rozhodnutí, ale i na panu prezidentovi, jak bude postupovat,“ konstatoval Vystrčil, který je také místopředsedou senátorů ODS.

Jsem přesvědčen o tom, že Petr Nečas nemusí být tím zástupcem ODS na postu premiéra
Ota Benc, předseda oblastního sdružení ODS v Havlíčkově Brodě

Ještě ostřeji se vyjádřil předseda oblastního sdružení ODS v Havlíčkově Brodě Ota Benc. „Poctivě říkám, že mě v tuto chvíli až tak nezajímají výroky TOP 09, ale především to, co se děje uvnitř ODS, zejména však na úřadu vlády a vůbec, a není to nic radostného. Přesto si myslím, že jsme schopni, a mluvím z pohledu ODS, udržet současnou vládní koalici i vládu. Nicméně jsem přesvědčen o tom, že Petr Nečas nemusí být tím zástupcem ODS na postu premiéra,“ zdůraznil Benc.

Oba čelní představitelé občanských demokratů tak v podstatě shrnují to, co zaznívá z řady regionálních a oblastních sdružení, ale i od některých vrcholných funkcionářů ODS, že Nečas by měl post premiéra, ale i předsedy strany opustit.

„Měl by tak učinit co nejrychleji, aby škody, které u veřejnosti způsobuje, nebyly ještě větší a zničující,“ zdůraznil jeden z členů ODS, ale vzhledem k možnému dalšímu urychlenému jednání výkonné rady chtěl zůstat v anonymitě.

Nečasův odchod je pro koalici riskantní

Zároveň by výměna v čele vlády mohla znamenat riskantní tah, neboť pokud by Nečas byl donucen k odchodu z premiérského postu, padla by podle ústavy celá vláda, což by mohlo vést k nepředvídatelným turbulencím.

Rekonstruovaná vláda by musela požádat o důvěru Sněmovnu. Posílila by se navíc role prezidenta Miloše Zemana, který v sobotu dal jasně najevo, že Nečas by měl skončit. [celá zpráva]

Na druhé straně může právě Kuba těžit ze Zemanovy přízně, takže by byl adeptem do čela vlády, kterého by prezident bez potíží mohl jmenovat.

JEDNA RAZIE, TŘI KAUZY

Razii Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu předcházelo několikaměsíční vyšetřování, které svedlo dohromady tři různé kauzy, jejichž společným jmenovatelem je jedna z aktérek - vrchní ředitelka kanceláře premiéra Jana Nagyová.

KAUZA 1 - Grygárek, Janoušek, Rittig

Na začátku nynějšího zemětřesení stálo podezření, že tehdejší náměstek vrchního žalobce v Praze Libor Grygárek je napojen na pražské lobbisty Ivo Rittiga a Romana Janouška, vlivného člena místní ODS a rovněž lobbistu Tomáše Hrdličku i na někdejšího šéfa odboru městského investora v Praze z dob primátorství Pavla Béma (ODS) Jiřího Tomana.

Právě v kancelářích Janouška či Rittiga a zřejmě také bývalého žalobce a nyní advokáta Grygárka detektivové provedli v těchto dnech domovní prohlídky. Nikoho z nich dosud neobvinili. V případě obou lobbistů může být překážkou zřejmě fakt, že jsou nyní v zahraničí.

KAUZA 2 - Tluchoř, Fuksa, Šnajdr

Odposlechy či sledování lobbistů Rittiga a Janouška vedly k rozkrytí dalších jmen podezřelých včetně Nagyové, která s nimi měla být v kontaktu.

Detektivové došli k závěru, že prostřednictvím Nagyové Nečas nabídl lukrativní posty v polostátních firmách třem poslancům ODS výměnou za to, že složí mandáty a neshodí vládu při schvalování daňového balíčku. Poslanci Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa ze Sněmovny odešli, dva z nich pak získali vysoké posty, policie je obvinila kvůli korupci.

KAUZA 3 - Páleník, Kovanda

Z dalších odposlechů pak podle policie vyplynulo, že si Nagyová objednala u šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka i jeho nástupce Milana Kovandy sledování manželky premiéra Petra Nečase Radky. Její motivací mělo být dosažení rozvodu jeho manželství.

Toto řešení by současné koalici vyhovovalo, neboť i kdyby obměněná vláda důvěru nedostala (například kdyby se rozštěpila ODS), mohla by fungovat až do roku 2014. Precedentem je první vláda Topolánkova, která bez důvěry pracovala na přelomu let 2006–2007 půl roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám