Hlavní obsah

Rittig se vyšetřování vyhýbat nebude, Janouška prý viděl dvakrát za dva roky

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikatel Ivo Rittig, u kterého policie provedla domovní prohlídku v rámci rozsáhlé akce z tohoto týdne a jehož jméno je skloňováno v souvislosti s řadou podezřelých kauz od pražského dopravního podniku po Lesy ČR, se vyšetřování vyhýbat nebude. Podle jeho obhájkyně Karolíny Babákové jeho pobyt v zahraničí nesouvisí s údajným únikem informací od policie.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Podnikatel Ivo Rittig (vpravo)

Článek

Z čeho je váš klient podezřelý? Jaké skutkové podstaty byly uvedeny v příkazu k domovní prohlídce?

Mohu potvrdit, že z příkazu k domovní prohlídce vyplývá, že policie se zajímá o jeho údajné nadstandardní vztahy s doktorem Liborem Grygárkem.

Co se týká právní kvalifikace, tak u mého klienta by teoreticky mohlo jít o trestné činy sjednávání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, legalizace výnosů z trestné činnosti.

Policie u Ivo Rittiga provedla domovní prohlídku, o co se zajímala a co si odnesla?

Zajímali se pouze o dokumenty nebo jiné důkazy údajného nezákonného vztahu s doktorem Grygárkem. Podle klienta žádné takové vztahy nebyly, takže si policie prakticky neměla co odnést.

Na pokyn klienta podáme jeho jménem žalobu na pana Zaorálka, který o těchto věcech v Poslanecké sněmovně vědomě lhal
Karolína Babáková, obhájkyně

Na internetu jsou k vidění fotky policistů, jak odnášejí velké pytle. Šlo pravděpodobně o počítače s neškodným obsahem, což ale oni na místě nezkoumají. Rozhodně nebylo nalezeno žádné zlato, žádné peníze ani krabice dokumentů, seznamy telefonů a podobně. Nevíme o jediné věci, kterou by při prohlídce získali a která by potvrzovala ta podezření. V této souvislosti mohu potvrdit, že na pokyn klienta podáme jeho jménem žalobu na pana Zaorálka, který o těchto věcech v Poslanecké sněmovně vědomě lhal.

Váš klient je dáván do souvislosti například s korupcí v pražském dopravním podniku, ale hovoří se i o jeho vlivu v Lesích ČR, kde policie také prohledávala kanceláře, nebo v ČEZ. Odnesla si policie nějaké smlouvy s těmito firmami?

Neodnesla. Můj klient je dáván do souvislosti s mnoha kauzami, ale například kauza dopravního podniku se vleče už téměř dva roky bez toho, aby proti panu Rittigovi bylo vzneseno nějaké konkrétní obvinění. Obviněni jsou naopak mnozí iniciátoři této kauzy, takže tuto záležitost bere s velkou rezervou.

Kde váš klient v současné době je? Spekulovalo se i o tom, že ve dnech kolem pražského policejního zátahu pobýval v Chorvatsku u Romana Janouška.

To Chorvatsko mohu popřít, to je nesmysl. Pan Rittig bydlí v Monaku a je mu to neustále mediálně vytýkáno. Byla by obrovská náhoda, kdyby byl zrovna ve středu v pražské kanceláři. Předpokládám, že je doma.

Hodně se také spekulovalo o úniku informací, o tom, že možná věděl o prohlídkách dopředu, a proto odjel. Není to pravda. Na druhou stranu se zdá, že opravdu k určitým únikům informací dochází. Například detailní informovanost pana Kmenty z MF Dnes je pozoruhodná a předpokládám, že GIBS na toto téma brzy obdrží několik podnětů k šetření.

Dostaví se Ivo Rittig k policejnímu výslechu, bude-li předvolán? Nebude se vyhýbat vyšetřování?

Policie s ním zatím mluvit nechtěla ani při prohlídce, ani na samostatné podání vysvětlení. Už jsem ale informovala Útvar pro odhalování organizovaného zločinu i dozorující státní zastupitelství, že se v případě potřeby podat vysvětlení dostaví, nemá s tím problém. Zatím je to ze strany vyšetřovatelů bez reakce.

Ze strany některých obviněných už padla v souvislosti s probíhající policejní akcí slova o politické objednávce, jak ji hodnotíte vy?

Zabývám se pouze částí, která se týká mého klienta, a tam politický podtext nevidím. Je-li nějaké podezření na korupci mezi lobbistou a státním zástupcem, má ho policie řádně vyšetřit, to je naprosto v pořádku.

Můj klient nemá nic společného ani s kauzou údajného sledování osob vojenskou rozvědkou ani s kauzou údajné korupce několika exposlanců
Karolína Babáková, advokátka

Zaráží mě spíš, proč je vyšetřování této poměrně malé kauzy zamotáno do obrovské policejní akce s přesahem do nejvyšší politiky a medializováno jako jeden z jejích hlavních bodů.

Můj klient nemá nic společného ani s kauzou údajného sledování osob vojenskou rozvědkou ani s kauzou údajné korupce několika exposlanců. Když jsem se ptala klienta, jak často se vídá s panem Janouškem, řekl mi, že ho potkal za poslední dva roky maximálně dvakrát. Toto mediální spojování samozřejmě Iva Rittiga zbytečně poškozuje. Klient je nicméně na takový přístup ke své osobě dlouhodobě zvyklý, takže pro nás už je to tak trochu rutina.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám