Hlavní obsah

V Ústí byl na Labi zrušen první povodňový stupeň

Na Labi v Ústí nad Labem byl v sobotu odpoledne odvolán první povodňový stupeň. Hladina řeky klesla po 15. hodině pod 450 cm, což je hranice pro jeho vyhlášení a voda dál opadá. V Ústeckém kraji platí první povodňový stupeň už jen na Labi v Děčíně, kde do jeho dovolání zbývá řece klesnout o 15 cm. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMU).

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Rozvodněné Labe v Ústí nad Labem

Článek

Labe v Ústí kulminovalo ve čtvrtek ve výšce 10,72 metru. Povodeň na začátku června zasáhla v Ústeckém kraji 52 měst a obcí, bleskové záplavy před týdnem na Lounsku, Chomutovsku a Šluknovsku zvýšily jejich počet na 80. Své domovy muselo opustit téměř 12 000 lidí. Prvotní náklady na úklid po povodni, čerpání vody či odvoz odpadu odhadl kraj na 343 milionů korun. Škody podle odhadů překročí tři miliardy korun, jen v krajském městě je odhadují na 2,2 miliardy.

Účet zatím není konečný, práce ještě potrvají nejméně dva týdny. Zatímco na Ústecku a Děčínsku se vše postupně vrací do normálu, na Litoměřicku se stále odčerpává voda z lagun. Uzavřena je tam řada silnic do obcí a také stovky domácností zůstávají bez elektřiny a plynu. V celém kraji je bez elektřiny ještě téměř 1000 odběratelů a kolem 900 jich je bez plynu.

Uzavřeny zůstávají tři úseky železnice. Na tratích z Dolního Žlebu na Bad Schandau a z Děčína na Vraňany by už ale v neděli měly opět jezdit vlaky. Zatím není jasné, kdy bude zprovozněna trať z Chotiměře do Úpořin. Železnici zasáhl stejný sesuv půdy, který zavalil rozestavěnou dálnici D8.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám