Hlavní obsah

Peake: Je to grandiózní skandál vedení ODS

Praha

Za "grandiózní skandál vedení ODS" označila vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) situaci kolem Nečasovy blízké spolupracovnice Jany Nagyové. Tu v sobotu ostravský soud poslal do vazby. Je obviněna z podílu na nelegálním sledování a korupci. Za vážnou považuje situaci i druhý koaliční partner strana TOP 09.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karolína Peake (LIDEM), v pozadí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek uvedl v první reakci na informace o vazbě pro Nagyovou, že chce ještě o víkendu o věci jeho strana jednat s koaličními partnery. Podle vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) rozhodnutí soudu potvrzuje závažnost vznesených obvinění.

Vicepremiérka Peake v reakci na zprávu o uvalení vazby na Nagyovou podotkla, že jde o "grandiózní skandál vedení ODS". O dalších krocích chce jednat jak v koalici, tak se svými spolustraníky.

"Postrádám však ještě některé odpovědi," poznamenala Peake. Připomněla, že například zatím není jasné, s čím souvisí policií zadržené obrovské peněžní částky či jaká je souvislost skandálu s lobbisty a podnikateli Romanem Janouškem či Ivo Rittigem.

Kalousek: Nezapomínejme na povodně

"Naší povinností je nepodléhat emocím, chladně situaci analyzovat, hledat východisko tak, aby destabilizace byla pokud možno co nejmenší," poznamenal Kalousek. V sobotu večer se schází předsednictvo Kalouskovy strany.

Přes nynější skandál by totiž podle něj bylo dobré nezapomínat na nynější prvořadou povinnost vlády, kterou je sanace po nedávných povodních a pomoc lidem, které záplavy poškodily. "Ten problém nezmizel, ti lidé nejsou méně v úzkých jen proto, že teď média zajímá pouze tento skandál," podotkl Kalousek.

Hlasování o důvěře v úterý

Premiér Petr Nečas zatím nezrušil nedělní cestu do Varšavy na jednání se svými kolegy ze zemí visegrádské čtyřky. Setkat by se tam měl také s japonským ministerským předsedou. Premiér svou rezignaci odmítl, v pátek večer jej podpořila výkonná rada ODS.

Někteří poslanci menších koaličních partnerů dávali od vypuknutí skandálu najevo, že by v úterý měli při hlasování o nedůvěře problém podpořit Nečasovu vládu právě v případě, že Nagyová by byla vazebně stíhána.

Přesvědčení, že by měla vláda skončit, dal v sobotu nepřímo najevo prezident Miloš Zeman, který se dosud podobných komentářů v souvislosti s kauzou zdržoval. [celá zpráva]

JEDNA RAZIE, TŘI KAUZY

Razii Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu předcházelo několikaměsíční vyšetřování, které svedlo dohromady tři různé kauzy, jejichž společným jmenovatelem je jedna z aktérek - vrchní ředitelka kanceláře premiéra Jana Nagyová.

KAUZA 1 - Grygárek, Janoušek, Rittig

Na začátku nynějšího zemětřesení stálo podezření, že tehdejší náměstek vrchního žalobce v Praze Libor Grygárek je napojen na pražské lobbisty Ivo Rittiga a Romana Janouška, vlivného člena místní ODS a rovněž lobbistu Tomáše Hrdličku i na někdejšího šéfa odboru městského investora v Praze z dob primátorství Pavla Béma (ODS) Jiřího Tomana.

Právě v kancelářích Janouška či Rittiga a zřejmě také bývalého žalobce a nyní advokáta Grygárka detektivové provedli v těchto dnech domovní prohlídky. Nikoho z nich dosud neobvinili. V případě obou lobbistů může být překážkou zřejmě fakt, že jsou nyní v zahraničí.

KAUZA 2 - Tluchoř, Fuksa, Šnajdr

Odposlechy či sledování lobbistů Rittiga a Janouška vedly k rozkrytí dalších jmen podezřelých včetně Nagyové, která s nimi měla být v kontaktu.

Detektivové došli k závěru, že prostřednictvím Nagyové Nečas nabídl lukrativní posty v polostátních firmách třem poslancům ODS výměnou za to, že složí mandáty a neshodí vládu při schvalování daňového balíčku. Poslanci Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa ze Sněmovny odešli, dva z nich pak získali vysoké posty, policie je obvinila kvůli korupci.

KAUZA 3 - Páleník, Kovanda

Z dalších odposlechů pak podle policie vyplynulo, že si Nagyová objednala u šéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka i jeho nástupce Milana Kovandy sledování manželky premiéra Petra Nečase Radky. Její motivací mělo být dosažení rozvodu jeho manželství.

Nagyová je obviněna z podílu na nelegálním sledování a korupci. Okresní soud v Ostravě v sobotu kromě Nečasovy blízké spolupracovnice už poslal do vazby exministra zemědělství za ODS Ivana Fuksu, jeho bývalého náměstka Romana Bočka a bývalého předsedu poslanců ODS Petra Tluchoře. Policie je viní z korupce a obává se, že na svobodě by mohli ovlivňovat svědky.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda by podle Zemana měla skončit

Miloš Zeman v sobotu nepřímo řekl, že vláda premiéra Petra Nečase by měla skončit. Stalo se tak v Lidicích, kde se zúčastnil pietního aktu k 71. výročí...

Výběr článků

Načítám