Hlavní obsah

TOP 09 svolává předsednictvo, Kalousek odmítá jednání s ČSSD

Vládní TOP 09, ve které sílí kritika postupu premiéra Petra Nečase (ODS) v nynějším skandálu se zatčením jeho spolupracovnice, na večer svolala jednání stranického předsednictva. Místopředseda strany Miroslav Kalousek ale jednoznačně vyloučil, že by zástupci jeho strany měli v plánu ještě před úterním jednáním Poslanecké sněmovny vyjednávat s opoziční ČSSD.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloslav Kalousek (TOP 09)

Článek

Sociální demokraté vyvolali kvůli kauze hlasování o nedůvěře Nečasově vládě, s velkou pravděpodobností se odehraje právě v úterý. Zároveň plánují oslovit velké sněmovní strany a shodnout se s nimi na rozpuštění Sněmovny, které by vedlo k novým volbám. Předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc řekl, že jednání se už konalo s KSČM, obě strany podle Tejce nalezly shodu. Podrobnosti o případných dalších schůzkách ale nechtěl Tejc sdělovat. K vyslovení nedůvěry stačí 101 hlasů poslanců, k rozpuštění Sněmovny ale ČSSD potřebuje ústavní většinu, tedy 120 hlasů.

Podle informací Práva se v neděli mají sejít zástupci TOP 09 s představiteli ČSSD. Premiér Petr Nečas letí v ten den do Varšavy na jednání premiérů zemí visegrádské čtyřky a na schůzku s japonským předsedou vlády.

"Já vylučuji, že bychom se s nimi sešli do okamžiku zahájení schůze Sněmovny," prohlásil ale Kalousek. Podle něj je nicméně situace vážná. Během víkendu se bude chtít sejít se zástupci ODS.

Dvojí obvinění Nagyové 

Premiér Nečas čelí politické krizi po rozsáhlé policejní akci, která kromě jiného znamenala zatčení jeho spolupracovnice Jany Nagyové.

Nagyová čelí v jednom případě, který se týká kauzy tří někdejších rebelů za ODS, obvinění z podplácení právě kvůli tomu, že výměnou za odchod ze Sněmovny nabízela trojice posty ve firmách se státní účastí. Ve druhém případě je žena, které hrozí až pět let vězení, obviněna z organizování zneužití pravomoci úřední osoby. Kvůli soukromému zájmu prý nechala vojenské zpravodajce sledovat trojici osob, mezi kterými byla Nečasova manželka Radka, dále zaměstnankyně a řidič úřadu vlády, bez nutného zákonného souhlasu ministra obrany. Obviněni jsou také bývalý šéf Vojenského zpravodajství Ondrej Páleník, jeho nástupce Milan Kovanda a další ze zpravodajců.

Opoziční strany jednoznačně žádají odchod premiéra a tím i pád celé vlády, vyvolaly také už v pořadí pátý pokus vyslovit vládě nedůvěru. Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) v pátek uvedla, že její důvěra v Nečase klesá pod bod mrazu. Už v úterý by se mohla uskutečnit schůze Sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě. TOP 09 čeká na další vývoj a sílí v ní přesvědčení, že by měl Nečas skončit. Strana by mohla například žádat svolání koaličního jednání k nynější situaci. Otázkou také je, jak se poslanci vládní strany zachovají v případě, že Nagyovou o víkendu soud vezme do vazby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám