Hlavní obsah

Šnajdr se sám přihlásil, trio bývalých poslanců ODS má policie pohromadě

Praha

Bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr se podle informací Práva v pátek sám přihlásil na policii. Byl zatčen, ale vypovídá dobrovolně. Šnajdr byl dosud v zahraničí, je jedním ze tří bývalých poslanců ODS, kteří složili své mandáty a tím zabránili pádu vlády. Výměnou za to měli dostat nabídku vysokých postů v polostátních firmách, což policie označuje za úplatek.

Foto: archiv, Právo

Marek Šnajdr

Článek

Podle informací Práva Šnajdr vypovídá velmi obšírně. Vzhledem k dřívějším vyjádřením olomouckého vrchního státního zástupce Ivana Ištvana je pravděpodobné, že jej policisté v nejbližší době obviní kvůli korupci.

Marek Šnajdr je jedním ze tří bývalých poslanců ODS, kteří vloni v listopadu složili mandát, protože nechtěli hlasovat pro vládní daňový balíček, s jehož schválením ale kabinet spojil svou existenci. Vedle Šnajdra Sněmovnu opustil někdejší šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř a bývalý ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Šnajdr byl loni v prosinci jmenován do dozorčí rady státní společnosti Čepro a letos únoru se stal jejím předsedou, Fuksa v lednu zasedl do představenstva státního Českého Aeroholdingu. Spekulace o tom, že i Tluchoř zamíří do některé státní či polostátní firmy, on sám odmítl, pracuje jako konzultant.

Nedlouho poté se objevily informace, že za svůj odchod, který vládu zachránil, dostali poslanci jako odměnu nabídky významných a lukrativních postů v polostátních firmách. Premiér Petr Nečas byl viněn, že se dopustil úplatku, což odmítal jako absurdní.

V pátek olomoucký vrchní státní zástupce Ivan Ištvan řekl, že policisté obvinili dva z poslanců kvůli korupci, třetího z technických důvodů zatím neobvinili. Podle vyšetřovatelů se vzdali mandátů za nabídku výhod. Obvinění se prý týká korupčních deliktů, jako je podplácení a přijetí úplatku.

Ištvanův náměstek Pavel Komár potvrdil, že poslanci dostali nabídku členství v managementu společností s účastí státu - České dráhy, Čepro a Český Aeroholding.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám