Hlavní obsah

Janoušek k výslechu přijde, ale zatím ho nikdo nezval, říká jeho advokát

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právní zástupce podnikatele Romana Janouška Vít Široký tvrdí, že jeho klient je kdykoliv připraven dostavit se na policii k podání vysvětlení. Zatím však policisté o nic takového nepožádali a Janoušek zůstává v pozici podezřelého. Policie ve čtvrtek uskutečnila domovní prohlídky v Janouškově bydlišti i v jeho kanceláři.

Foto: Aleš Pospíšil, ČTK

Lobbista Roman Janoušek

Článek

Byl jste u domovní prohlídky (v kanceláři i bydlišti) Romana Janouška. Můžete říct, co policie hledala?

Oni (policie) to dávají do spojitosti s magistrátem a s listinami, které byly vydány na magistrátu ve vztahu k nějakým výběrovým řízením z minulých let. Snažili se najít nějaké listiny obdobného druhu v místě pracoviště a v místě bydliště klienta. Já si myslím, že se nenalezly. Že tam nic takového nebylo. Odnesli si nějaká cédéčka, nějaké peníze v hotovosti, které našli u manželky klienta.

Policie hovořila o celkem sto padesáti miliónech korun zajištěných při prohlídkách, samozřejmě v souvislosti se všemi podezřelými. O jakou částku šlo?

Neberte mě doslova, ale zhruba do sto padesáti tisíc korun. Nebylo to ve statisících a už vůbec ne v miliónech nebo stamiliónech korun.

Policie ale zabavovala i zlato.

Pokud jde o nějaké zlaté cihly, o tom vůbec nevím. Jestli prohledávali v Komerční bance nějaké schránky, tak nevím, čí byly, a rozhodně jsem k tomu nebyl přizván. Normálně, když se provádí prohlídka, tak vás někdo informuje, že se to děje. Ať už v bytě vašeho klienta, nebo v kancelářích, které užívá. Vy tam přijdete, dostanete příkaz k domovní prohlídce a máte možnost se toho účastnit. Tady se mi nic podobného do rukou nedostalo.

Schránky pana Janouška se tedy neotevíraly?

Já to nevím. Předpokládám, že kdyby ano, tak by mi to policie doručila. Objektivně nevím.

Spekuluje se o tom, že současný pobyt Janouška v Chorvatsku může souviset s průsakem informací od policie ohledně chystaného zátahu. Kdy přesně váš klient odjel?

Řeknu jen to, co vím. Setkal jsem se s ním toto pondělí, zabývali jsme se posudky, které jsme zakládali do spisu v kauze pokusu vraždy (nehoda, při níž Janoušek loni 23. března srazil v opilosti 51letou cizinku - pozn. red.), a něco jsme si k tomu říkali. Pak jsme se domluvili, že se uvidíme zase v pondělí (17. června), protože do soudu máme víc než měsíc. Klient mě samozřejmě neinformuje o tom, jestli jede někam na víkend nebo na golfový turnaj. Já to po něm ani nechci. Žádné omezení pobytu jsme neměli, nikdo nesignalizoval, že by se (Janoušek) nesměl nikam vzdálit, takže to spíš přičítám náhodě.

Teď se vynořují různé teorie, že to všichni věděli a že vzali roha, ale to není pravda. Ještě včera navečer - protože jsem se vrátil dost pozdě - jsem napsal informaci k rukám vrchního státního zástupce v Olomouci (Ivo Ištvana). Ani nevím, kdo to dozoruje, v podkladech bylo jen nějaké číslo jednací Vrchního státního zastupitelství v Olomouci a ke kauze se zatím vyjadřoval pouze pan vrchní státní zástupce. Napsal jsem tedy k jeho rukám a onomu jednacímu číslu z příkazu k domovní prohlídce, že oznamuji, že klienta zastupuji, že je v pozici podezřelého a že jsme ochotni podat vysvětlení, až budeme řádně předvoláni. On je stále v pozici podezřelého, není vůči němu zahájeno trestní stíhání.

To znamená, že policie Janouška osobně nehledala?

Když jsem u prohlídek byl, policisté samozřejmě věděli, že jsem jeho obhájce, a nikdo mi neřekl, že se máme někam dostavit a podat vysvětlení. Nikdo se mě ani neptal, kde je. To je všechno, co k tomu můžu říct.

Kdy spolu budete mluvit?

V pondělí bychom se měli spojit jen pro informaci, zda je nutné se vidět. Budou-li nějaké nové věci, které je třeba projednat. Tohle do toho skočilo jako úplné novum.

Z jakých trestných činů je Janoušek podezřelý?

Já to nechci zatím komentovat. Nemám souhlas klienta. Spíš si myslím, že by to měla říct policie. Můj subjektivní názor je takový, že to, co je uvedeno v příkazu k domovní prohlídce, mělo být právě při ní ověřeno. Tedy ty materiály, které si policie chtěla opatřit, by měly potvrdit její tvrzení. Podle mě ale neobjevili nic, co by potvrzovalo podezření, které se objevilo v odůvodnění příkazu k domovní prohlídce.

Mluví se o široké šále věcí od zasahování do pražského územního plánu přes obchody s pozemky, zakázky pro IKEM nebo pět let starou kauzu zablokování Janouškových peněz ve Švýcarsku...

Může jít o cokoli, já to opravdu nevím. Až se k tomu bude klient vyjadřovat v rámci podání vysvětlení, pak mohu něco říct. Ale v situaci, kdy i policejní orgány jsou jako sfingy, to nechci komentovat.

Ani po domovní prohlídce jste s Janouškem nemluvil?

Mluvil jsem s jeho manželkou a řekl jí, že až se manžel ozve, ať mi dá vědět. To je všechno, co jsem pro to mohl udělat. On se mi neozval, ale předpokládám, že mu to manželka sdělí a že se mi ozve. Kdybych měl v ruce předvolání k výslechu, tak budu aktivní a budu ho shánět, zatím ale nic takového nenastalo.

Potvrzujete tedy, že se váš klient nebude trestnímu řízení vyhýbat?

Jsme ochotni se zúčastnit jakéhokoli úkonu. To jsem vtělil i do písemné podoby dopisem do datové schránky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Reakci jsem žádnou zatím neobdržel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám