Hlavní obsah

Vem čert můj politický osud, policie poškozuje pověst Česka, hřímal Nečas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Petr Nečas (ODS) v pátek před poslanci odmítl odstoupit z postu premiéra. Policejní akce podle něj vytvořila koktejl vzájemně nesouvisejících ingrediencí, v němž jsou spojována jména podnikatelů Romana Janouška a Ivo Rittiga s akcí ve Vojenském zpravodajství a s vyšetřováním odchodů tří poslanců ze Sněmovny.

Premiér Nečas vysvětluje zásah ÚOOZVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

K první části vyšetřování se Nečas nevyjádřil z důvodu minima informací, které k případu má.

Naopak zatčení současného a bývalého velitele Vojenského zpravodajství označil za „fatální poškození ČR“. „Mělo být postupováno jinak,“ dodal Nečas. „Čert vem můj politický osud,“ rozohnil se premiér, který připomněl, že od počátku odmítal ochranku.

Dodal, že pouze v několika případech, kdy měl indicie o možné hrozbě, probíral tyto obavy se spolupracovníky a členy bezpečnostní komunity. Jen „vinou nedorozumění či služební horlivosti“ mohlo prý dojít k pochybení.

Exposlanci ve firmách a radách jsou politický deal

V souvislosti s podezřením na uplácení trojice poslanců Nečas uvedl, že ti veřejně rezignovali a zachovali se loajálně ke straně. Nečas řekl, že šlo o klasický politický deal, který se děje běžně ve všech sférách politiky. „Neudělali jste to mnohokrát?“ položil Nečas otázku sociálnědemokratické i komunistické opozici. Poslanci získali za vstřícný postoj lukrativní posty ve firmách se státní účastí.

Za potlesku koaličních poslanců a nesouhlasných projevů opozice Nečas dodal, že rezignovat nehodlá.

Podle policie je spojnicí mezi kauzou Vojenského zpravodajství a trojice poslanců šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová, která již byla obviněna z organizování zneužití pravomoci úřední osoby a z podplácení. [celá zpráva]

Anketa

Myslíte, že premiér Petr Nečas věděl o tom, že Jana Nagyová nechala sledovat jeho manželku?
Ano
89,3 %
Ne
10,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 24442 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám