Hlavní obsah

Jdeme po zločinecké skupině parazitující na polostátních firmách, tvrdí policie

– Praha • Aktualizováno

Policisté a státní zástupci v pátek na tiskové konferenci informovali o rozsáhlé razii zaměřené na politiky a lobbisty. Šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta na úvod odmítl, že by cílem policie byla politika nebo politické strany. Při razii v noci na čtvrtek zadrželi osm osob, sedm obvinili a chtějí k soudu podat návrhy na uvalení vazby. Důvodem je ovlivňování svědků.

Robert Šlachta o vyšetřování a zadrženýchVideo: Novinky

 
Článek

Policisté se případem začali zabývat před rokem a půl. Případ, ač se týkal Prahy, přidělil nejvyšší státní zástupce do Olomouce, protože existovalo podezření, že se týká i pražského státního zástupce. Žalobci přiznali, že jde o někdejšího náměstka pražského vrchního státního zástupce Libora Grygárka. [celá zpráva]

„Nebylo naším zájmem zabývat se politikou či politickou stranou. Na začátku jsme prověřovali organizovanou zločineckou skupinu osob, která podle našich informací fungovala na základě klientelistických vazeb. Cílem těchto vazeb byl neúměrný zisk, měl tam být i určitý podíl vlivu ve státních a polostátních organizacích,“ řekl Šlachta.

K domovním prohlídkám, které se uskutečnily i na adresách, kde sídlí firmy spojené s podnikateli Romanem Janouškem a Ivo Rittigem, Šlachta dodal, že veškeré realizace spolu souvisejí.

Až 150 miliónů

Policisté začali s akcí v noci na čtvrtek, protože měli podezření, že jeden z aktérů se chystá odjet do zahraničí. Šlachta dodal, že policisté, kterých bylo do akce zapojeno na 400, zabavili až 150 miliónů korun v hotovosti a také desítky kilogramů zlata. [celá zpráva]

Provedli také celkem 31 domovních prohlídek.

Sedm lidí je obviněno a žalobci podají návrh na uvalení vazby. Pokud tak učiní, bude o ní rozhodovat Okresní soud v Ostravě. Mluvčí soudu Alexander Dadam Právu řekl, že pak by obvinění byli převezeni do Ostravy. Je to pravděpodobnější, než aby soudci cestovali za obviněnými.

Poul obviněn nebyl

Obvinění se podle všeho týká dvou exposlanců Petra Tluchoře a Ivana Fuksy, kteří měli přijmout úplatek v podobě funkce za to, že se vzdají poslaneckého mandátu. Tím podle policie nekonali v souladu se složeným slibem. Poslanci Tluchoř, Fuksa a Marek Šnajdr se vzdali mandátu, protože nesouhlasili se zvyšováním DPH, místo nich hlasovali náhradníci a zákon prošel. Poslanci výměnou za to získali posty v orgánech státních firem. Šnajdr zatím obviněn nebyl, protože byl v zahraničí, na policii byl předvolán.

Nechala sledovat premiérovu manželku

Druhý případ se týká toho, že šéfka Nečasovy kanceláře Jana Nagyová nechala sledovat jeho manželku, ač k tomu neměla žádné oprávnění. Důvod byl podle žalobců soukromý. Je obviněna, stejně jako dva současní a jeden bývalý pracovník Vojenského zpravodajství (VZ), kteří jejímu přání vyhověli. Jsou jimi exšéf VZ Ondrej Páleník a jeho nástupce Milan Kovanda a zatím neupřesněná osoba. Nagyová neměla žádné oprávnění VZ úkolovat a jeho zaměstnanci měli zjištěná fakta předat přes ministra obrany, což se nestalo.

Zadržen byl i šéf Úřadu vlády Lubomír Poul, ten však podle informací Práva obviněn nebyl.

Právě Nagyová spojovala podle policistů a žalobců oba případy, tedy poslance a sledování Nečasovy ženy. [celá zpráva]

Jak tyto kauzy souvisí s původně prověřovaným napojením skupiny na parazitování na státních a polostátních firmách, policie úplně nevyjasnila. „Způsobem nám známým to spolu souvisí,“ řekl šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám