Hlavní obsah

Mělník skoncuje s povodněmi, v okolních obcích je situace horší

– Mělník
Právo, Radek Plavecký

Ve čtvrtek Mělník skoncuje s povodněmi. Na ranní tiskové konferenci to oznámil starosta Ctirad Mikeš (ČSSD). „Ve čtvrtek 13. června v 18 hodin povodně ´ukončíme´. Znamená to, že všechny silnice jsou vyčištěné, domy vyklizené, pouze se budou provádět drobné terénní úpravy,“ řekl Mikeš.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Úklid v Hoříně u Mělníka pokračuje.

Článek

Horší zůstává situace v okolních obcích. Kvůli tomu se stále nerozpouští krizový štáb, aby bylo technicky snazší zajistit tamní zásahy vojáků a hasičů. Obce jako Kly, Hořín, Brozánky a další menší osady kolem soutoku Labe a Vltavy jsou stále zabahněné, kolem nich i na zahradách domů jsou vysychající laguny plné zapáchajícího bahna.

„Pořád je v těchto obcích nasazeno hodně lidí na likvidační práce. I kvůli tomu jsme se rozhodli provádět postřiky komárů, kteří tam znepříjemňují život. Plošný postřik z letadla nemá žádný efekt. Musí se to udělat ručně. Nyní takzvaným plynováním na létající komáry, pokud bude hodně larev v lagunách, tak se bude vstřikovat hubící látka pod hladinu vody, aby se usmrtily larvy,“ uvedl Mikeš s tím, že na to už jsou vyčleněné pracovní síly.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Hráz v Mělníku v kritických okamžicích při prosakování.

Škody v Mělníku vyčíslil prozatím starosta na 53 miliónů. Nejvíce jsou poškozené silnice zejména v oblasti Mlazic, kde jezdila těžká technika. Zhoršil se také stav starého mostu přes Labe, který má poškozené pilíře.

Kromě toho povodně ukázaly některé nedostatky v ochranné hrázi. „Celkově hráz obstála, ale ukázalo se, že je nižší, než měla být. Měla být na stoletou vodu plus 30 cm rezerva, ale tato rezerva tam není, takže budeme požadovat, aby tam skutečně byla,“ uzavřel snad definitivně problém letošních povodní v Mělníku starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám