Hlavní obsah

Poloprázdná Sněmovna opět vzdala interpelace

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovní interpelace se ve čtvrtek dopoledne znovu nekonaly, neboť nebyli přítomni interpelovaní ministři v čele s premiérem a nedorazil ani dostatek poslanců, aby byla komora usnášeníschopná.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Místopředseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) zpočátku věřil, že potřebné kvórum 67 zákonodárců se podaří dosáhnout, počet přihlášených poslanců však stále kolísal pod touto hranicí.

"Dokud tu nebude 67, tak hlasovat nemůžeme," konstatoval Hamáček, jehož od přerušení schůze dočasně odradilo vystoupení šéfa komunistů Vojtěcha Filipa, který vládě připomněl článek 68 ústavy, podle něhož je vláda odpovědná Sněmovně.

"Že není vládní koalici hanba," povzdechl si Filip a obvinil vládu, že namísto politické kultury zvyšuje odpor lidí vůči politice i stranám. "Jestli si vláda neuvědomuje, že tímto ohrožuje samotnou podstatu ústavnosti, tak je mi jich upřímně líto," dodal.

"Tohle žádná vláda od roku 1990 nedělala," zavzpomínal. "Od roku 1996 jsem nezažil takovou hnusnou aroganci těch, kteří sedí ve vládních lavicích. Hanba jim," uzavřel své vystoupení, po němž Hámáček schůzi do 11 hodin přerušil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám