Hlavní obsah

Vltava je opět na třetím povodňovém stupni

– Praha • Aktualizováno

Vltava se ve čtvrtek vrátila na nejvyšší povodňový stupeň ohrožení. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu ČHMÚ). Již ve středu večer opadla hladina Vltavy v Českém Krumlově a po půlnoci opadlo i Labe v Děčíně a Ústí nad Labem. Vltava se však na třetí stupeň vrátila, ale zůstává již posledním tokem ve stavu ohrožení.

Foto: David Veis, ČTK

Voda dosahovala 5. června k domům v centru Českého Krumlova na břehu Vltavy.

Článek

Vltava opadla pod hranici nejvyššího povodňového stupně, která činí v Krumlově 2,2 metru, již ve středu ve 20:00. Ve čtvrtek po 01:00 se ale na stupeň ohrožení vrátila a drží se na něm dosud (v 08:00, pozn. red.). Pohybuje se ovšem na samém rozmezí druhého a třetího stupně povodňové aktivity, takže situace se může rychle měnit.

Na prvním povodňovém stupni, tedy bdělosti, byly po 02:00 více než dvě desítky úseků českých toků. Na druhém stupni, pohotovosti, bylo včetně Labe pět úseků. Hladina Labe klesla pod stupeň ohrožení, v Ústí nad Labem klesla po půlnoci pod šest metrů, což je hranice pro nejvyšší stupeň povodňové aktivity na tomto úseku řeky. V Děčíně je výška Labe určená jako hranice stupně ohrožení stanovena na 5,6 metru. Řeka se pod tuto úroveň v Děčíně dostala krátce před 02:00.

Ústecký kraj byl jedním z regionů nejvíce postižených záplavami. Povodně a pozdější bleskové záplavy zasáhly zhruba sedm desítek obcí a měst v regionu. Domovy muselo opustit téměř 11 000 lidí a škody podle prvních odhadů překročí tři miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám