Hlavní obsah

Pražským primátorem zřejmě bude 34letý Tomáš Hudeček

– Praha • Aktualizováno

Pověřený primátor Tomáš Hudeček zřejmě zůstane v čele hlavního města i nadále. Jako na nejvhodnějším kandidátovi se na něm podle zdrojů ČTK shodlo vedení strany. Podporu mu vyslovili i další zvažovaní kandidáti, předseda klubu Jiří Vávra a lídr volební kandidátky Zdeněk Tůma. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a další členové předsednictva právu sdělili, že žádné jednání o budoucím pražském primátorovi na této úrovni neproběhlo, neboť o něm bude rozhodovat krajská reprezentace.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Hudeček (TOP 09)

Článek

Čtyřiatřicetiletý Hudeček nicméně řekl, že pokud mu dá klub důvěru, pak "odpovědnost za chod města přijme". O primátorovi budou zastupitelé hlasovat 20. června. ČSSD se už dříve nechala slyšet, že její zastupitelé pro kandidáta TOP 09 při hlasování zvednou ruku.

Klub zastupitelů TOP 09 o nominaci Hudečka bude hlasovat v pondělí. Jednání by se měl zúčastnit i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Hudeček původně kandidaturu přijmout nechtěl. "Původně jsem kandidaturu odmítal, ale je nutné přiznat, že jsem to byl já, kdo praštil pěstí do stolu," řekl.

"Politika má svá pravidla a po činu je nutné přijmout i odpovědnost," doplnil. Podle něj se v průběhu povodní ukázalo, že "takto postavený tým je plně funkční", což je prý pro chod města zásadní.

Kromě Hudečka, Vávry a Tůmy byl dalším možným kandidátem na post primátora i zastupitel Martin Dlouhý. Všichni se už dřív shodli na tom, že by kandidaturu přijali jen v případě, pokud o ni nebude mít zájem Tůma. Bývalý šéf ČNB Tůma ale hned na začátku uvedl, že se primátorem stát nechce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám