Hlavní obsah

Chaos a návrat do Rakouska-Uherska, kritizovala opozice občanský zákoník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Změny sedmi desítek zákonů, které jsou nutné v souvislosti s přijetím nového občanského zákoníku, se ve středu staly terčem kritiky opozičních poslanců. Ti varují, že norma, která začne platit od příštího roku, přinese do českého práva chaos. Opakovaně proto žádali u připravovaného kodexu odklad platnosti deset let.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Petr Nečas naslouchá ministrovi spravedlnosti Pavlu Blažkovi (oba ODS)

Článek

Šéf KSČM Vojtěch Filip uváděl, že většina odborné veřejnosti si žádá odložení platnosti normy. To odmítli vládní poslanci i ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Koaliční zákonodárci připomínali, že při odborných seminářích věnovaných kodexu takovéto výtky nezazněly a kritika byla směřována především na údajnou archaičnost některých termínů, k nimž se zákoník vrací.

"Mimo poslance (Stanislava) Křečka nikdo nic nepřinesl," konstatoval místopředseda Sněmovny a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), který předložení normy připravoval. Zároveň varoval, že odložení platnosti by normu zcela pohřbilo.

Neječím, mluvím nahlas, hájil se poslanec

"Od příštího roku nás čeká chaos," varoval emotivně v jednom z četných vystoupení k předloze Jan Chvojka (ČSSD). "Já mluvím nahlas, neječím," odbyl výtky z pléna, že zbytečně zvyšuje hlas.

Šéf NS-LEV21 Jiří Paroubek kolegy varoval, že přijetí normy vrátí české právo do dob Rakouska-Uherska a lidé budou nuceni utrácet za advokáty, neboť se nebudou v kodexu, který nahrazuje nesčetněkrát novelizovaný zákoník z 60. let, orientovat.

Ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS) kolegům připomněl, že nynější zákon je v mnoha oblastech nejednoznačný a zmatečný.

Opozice tepala i údajné rychlé projednávání rozsáhlých změn, s nimiž se zákonodárci prý nestačí seznámit. To vládní poslanci odmítli a připomněli, že lhůty k projednávání jsou zcela standardní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám