Hlavní obsah

Konec Hanákové v čele ministerstva kultury se znovu přiblížil

Právo, dan
Praha

Ministryně kultury Alena Hanáková (Starostové a nezávislí) zřejmě bude muset odejít z úřadu. Právu to potvrdil člen poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové, který si nepřál být jmenován. O jejím dalším osudu se rozhodne ve středu na jednání předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, šéfa klubu TOP 09 a Starostové Petra Gazdíka, který je zároveň předsedou hnutí Starostové a nezávislí, jež Hanákovou do vlády nominovalo.

Foto: Petr Janiš, Právo

Ministryně kultury Alena Hanáková (Starostové a nezávislí)

Článek

„Zítra se sejdeme s panem předsedou Schwarzenbergem a s paní ministryní a budeme jednat, co dál s ministerstvem kultury. Nic víc vám neřeknu,“ řekl Právu Gazdík.

Střídání na postu ministryně kultury trochu překvapilo šéfy TOP 09. Schwarzenberg se vrátil z třídenní návštěvy Švédska a o žádné chystané schůzce neví. „Zrovna jsem přistál ze Stockholmu a nevím o ničem. Samozřejmě o tom tu existovaly různé diskuse. To je pravda, ale o nějaké schůzce zatím nevím,“ řekl Právu Schwarzenberg.

Ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek nechtěl změnu ve vládě komentovat. „O tom nemám informace,“ řekl Právu.

O výměně Hanákové, která v čele resortu nepředvedla příliš oslnivý výkon, se jednalo již v únoru. Ale vzhledem k tomu, že se informace, že by ji mohl nahradit odcházející šéf AMU Ivo Mathé, dostala předčasně na veřejnost, z výměny sešlo. [celá zpráva]

Kandidátů na ministra je podle informací Práva více, např. hudebník a bývalý děkan HAMU Jiří Hlaváč, se kterým podle informací Práva TOP 09 jedná o možném angažmá v čele ministerstva delší dobu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám