Hlavní obsah

Zeman jmenoval nové profesory, sedm jich nedorazilo

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman v úterý v pražském Karolinu jmenoval 65 nových profesorů. Tradiční akt byl v centru pozornosti především proto, že Zeman odmítl osobně jmenovat profesorem literárního historika Martina C. Putnu. Putnovi proto předá dekret ministr školství Petr Fiala. Úterní akce se nezúčastnilo sedm dalších profesorů.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Ministr v úvodním projevu připustil, že na nynější akt jmenování "je upřena pozornost veřejnosti více", připomněl však, že debata by se měla vést spíše o funkcích, postavení a úkolech profesorů.

Prezident v projevu zmínil osobní vzpomínku, kterou pojal jako laudatio na profesora Pavla Hrubého. Ten podle Zemana představoval hodnoty, které jsou základními kritérii pro to, aby profesor byl schopen vštípit studentům zájem o obor. "Nemá-li životní moudrost, nemůže dlouhodobě inspirovat studenty," dodal prezident, který se k Putnově kauze již nevracel.

Zeman v souvislosti s Putnovým případem navrhl, aby propříště nepředával dekrety prezident. Ministr chce v tomto směru změnit i vysokoškolský zákon. Zemanovi vadilo Putnovo veřejné vystupování, například transparent "Katolické buzny zdraví Bátoru", který Putna svého času přinesl na pochod Prague Pride, zaměřený na podporu homosexuálů.

Putna ve vysílání České televize uvedl, že by mu měl ministr předat dekret 25. června.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám