Hlavní obsah

Bouřky poničily dům, shazovaly stromy na trať a zpomalily pokles hladin

Intenzivní bouřky, které zasáhly Českou republiku v neděli v podvečer, napáchaly další hmotné škody. V Mladé Boleslavi se kolem 19:30 po bouřce sesula opěrná zeď u domu v Pražské ulici. Mezi železničními stanicemi Nelahozeves a Kralupy nad Vltavou v pondělí časně ráno popadaly stromy na trať. Další příval srážek zpomalil klesání hladin rozvodněných řek.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Při sesuvu zdi v Mladé Boleslavi nebyl nikdo zraněn, ale byla narušena statika domu, takže osm obyvatel jej muselo opustit, než bude opraven, řekl operační důstojník středočeských hasičů. Zeď pravděpodobně strhl podmáčený svah.

"Sesula se zemina i s částí zdi na chodník před domem. Kvůli tomu byli na místo vysláni i kynologové se psy, aby ověřili, že pod sutinami nikdo není," řekl operační důstojník krajských hasičů. Naštěstí ale nikdo pod zeminou a troskami zdi nezůstal a ani v domě nebyl nikdo zraněn.

Pád opěrné zdi však narušil statiku domu. "Přivolaný statik zakázal vstup do budovy do doby, než bude vše opraveno. Pro osm lidí z domu město zajistilo náhradní ubytování," uvedl důstojník.

Střední Čechy zasáhly lokální záplavy

Nedělní bouřky zasáhly velkou část Čech, ve Středočeském kraji vyvolaly i lokální záplavy. V Mladé Boleslavi prudce vzrostla hladina Klenice. Přívalový déšť zatopil rampu prodejny Penny a vyřadil z provozu elektrické rozvaděče 6. základní školy, takže je celá budova bez proudu.

"V důsledku to znamená, že přinejmenším v pondělí zde nemohou vařit. Škola bude ovšem normálně v provozu, výuka bude zajištěna. Pouze stravování nebude," uvedla mluvčí boleslavského magistrátu Hana Jandová Koišová.

Podle předpovědi má v pondělí opět pršet, v Čechách mohou být srážky vydatné. Až k večeru by měly ustávat.

Stromy na trati přerušily provoz vlaků

Na železniční trať mezi stanicemi Nelahozeves a Kralupy nad Vltavou v pondělí časně ráno popadaly stromy. Na místě, které leží na hlavní trati z Prahy do Děčína, musel být zastaven provoz, měl by být obnoven ještě během rána, řekla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Omezení se dotkne asi desítky spojů, mimo jiné mezinárodních rychlíků. Zpoždění by však neměla být velká.

"Není to nic vážného, pracovníci Správy železniční dopravní cesty stromy odstraní, zkontrolují trakční vedení a provoz bude moci být obnoven," uvedla mluvčí. Podle ní pád stromů zavinila silně podmáčená půda a vítr. "Takové případy lze očekávat i na dalších místech," upozornila Šubová.

Trať mezi Prahou a Děčínem se stále potýká s problémy kvůli záplavám, které oblast postihly minulý týden. Vlaky tu mají zpoždění, protože musejí jezdit sníženou rychlostí, doba zpoždění se však podle Českých drah postupně zkracuje. Kvůli následkům záplav od minulého týdne zůstávají uzavřeny tři trati, nově k nim v neděli odpoledne přibyl úsek železnice z Blatna u Jesenice do Chyše na Rakovnicku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám