Hlavní obsah

Bouřky mohou způsobit bleskové povodně, obce musí kontrolovat hladiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ústřední krizový štáb v neděli vydal několik opatření, která by měla zabránit škodám z nadcházejících dešťů. V noci a v pondělí by mělo spadnout 70 až 80 milimetrů srážek. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) vyzval povodňové komise, aby zřídily nepřetržité hlídky. V pohotovosti jsou také stovky vojáků, kteří mohou být nasazeni na pomoc. Štáb také vyzval, aby protipovodňové zábrany zůstaly stát.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Protipovodňové zátarasy v Říční ulici mezi Kampou a Smíchovem

Článek

"Vývoj meteorologické situace bohužel neumožňuje zmírnit varování, která jsme vydávali v minulých hodinách a dnech, naopak jsou již konkrétní incidenty, kde srážky způsobily takzvané bleskové povodně," řekl Nečas.

"Ústřední povodňová komise upozornila, že nadále trvá nařízení, že všechny povodňové komise musí nesnižovat, respektive zachovat protipovodňová opatření ve stávajícím stavu. Dále nařídila všem povodňovým komisím, včetně těch, jejichž území dosud nebylo zasaženo povodní, zřídit nepřetržité hlídkové služby za účelem monitoringu srážek a hladin všech vodních toků," uvedlo ministerstvo životního prostředí.

Pokud starostové budou potřebovat pomoc armády, stačí, když o ni požádají, zaznělo na jednání Ústředního krizového štábu. Krizový štáb také starosty v obcích, které se nacházejí v oblastech, pro něž je vydáno varování, zaúkoloval, aby vyzkoušeli funkčnost místního informačního systému, například rozhlasu. Varování platí pro Jihočeský, Středočeský, Plzeňský, Ústecký kraj a Prahu.

Foto: pro Novinky.cz Lukáš Lukšík

Nedělní bleskové povodně - Blatnice u Nýřan

"Chceme upozornit, aby všichni, kdo jsou v dosahu vodních toků, byli nesmírně ostražití a nesmírně si to hlídali," řekl premiér Petr Nečas.

Pršet bude hlavně v noci a v pondělí

Meteorologové upozornili, že hladiny porostou především na horním toku Vltavy v povodí Berounky. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa v České televizi řekl, že vltavská kaskáda je nyní schopna zadržet čtvrt miliardy kubíků vody, což je podle něj přibližně kapacita celé Slapské přehrady.

Bouřky a silné deště přišly už v neděli, pokračovat budou v noci a především v pondělí.

Podle informací hasičů bylo zatím povodněmi zasaženo 183 obcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám