Hlavní obsah

Čechy zažily velkou průtrž, do vesnic tekla voda z polí

– Plzeň • Aktualizováno

Bouřky a vydatné deště, před nimiž varují meteorologové, zasáhly v neděli odpoledne západ Čech, zásadně ale udeřily později odpoledne především na Lounsku a Mladoboleslavsku. Tam způsobily lokální povodně. Do mnoha vesnic natekla voda z polí a zalila silnice, zahrady a domy.

Následky bouřky v Hradci KrálovéVideo: Jana Šťásková, Novinky

 
Článek

Na některých místech Ústeckého kraje napršelo během pár hodin až 30 milimetrů srážek. V Neratovicích padaly kroupy velké jako pingpongové míčky, informoval David Prant ze společnosti InMeteo.

Bouřky se prohnaly také západní částí středních Čech. Vydatně pršelo na Rakovnicku, Mladoboleslavsku a Mělnicku.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Obrovské kroupy spadly na Mělnicku u obce Kly.

"Nejhorší situace je od 17:00 na Mladoboleslavsku," uvedla mluvčí středočeských hasičů Lenka Kostková. V Kosmonosech například uvízl řidič v osobním autě a nemohl se dostat ven. V Jemníkách se na návsi vylila voda z rybníku, v Mladé Boleslavi zatopil metr vody rampu prodejny Penny.

Město zřídilo krizovou linku 326 715 212, kam se mohou obracet všichni, kdo mají problémy s přívaly vody.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Zem pokrytá kroupami v obci Kly.

Bouřka zasáhla i hlavní město. Shodila několik stromů a voda zatopila garáže a sklepy. Na některých silnicích, například v Karlíně, se rozlila, protože kanalizace ji nestačila brát.

Foto: Policejnidenik,cz

Zaplavená Pobřežní ulice v pražském Karlíně

Bleskové záplavy na Lounsku

Voda z polí natekla i do vesnic na Lounsku. Nejvíce jí bylo v Lubenci, Podbořanech a Vroutku. Zaplavila zahrady, dvory, chlévy, ale i obytné prostory.

"Voda se většinou valí z polí," dodal mluvčí hasičů Lukáš Marvan. Nejvíce hlášení je z Lubence, kde podle starosty Bohumila Peterky hrozí protržení hráze rybníka. "Přišel déšť, pak kroupy velké jak holubí vejce. Z polí se to všechno spláchlo. Valí se to dolů do rybníka, který hrozí protržením, už to jde přes hráz. Musíme evakuovat lidi z Řepan, pod hrází, aby se něco nestalo," popsal starosta. Evakuovaní mají být podle jeho slov umístěni v tělocvičně školy. Dodal, že na místě zasahuje několik hasičských jednotek.

Bleskové povodně jsou nebezpečné především proto, že nejdou předpovědět. Přijdou většinou velmi nečekaně a stejně rychle voda odejde. Způsobují je malé potoky.

Foto: pro Novinky.cz Lukáš Lukšík

Nedělní bleskové povodně - Blatnice u Nýřan

Na Plzeňsku voda z polí zaplavila vesnice

"Jednotky v Plzeňském kraji zasahovaly v obcích Kbelany, Rochlov, Nýřany a Kníje, kde došlo k zaplavení vodou z polí, podpořenou silným deštěm. V obci Nýřany byl vyhlášen varovný signál Všeobecná výstraha," uvedla mluvčí generálního ředitelství hasičů Nicole Zaoralová.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Lidem při povodni pomáhali hasiči.

Obec Rochlov přitom zažila déšť už v noci, voda zatopila zahrady a sklepy. Než lidé stihli uklidit, přišla další vlna.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Nedělní záplavy na Plzeňsku

Na Klatovsku během krátké chvíle spadlo 20 milimetrů srážek. "Vyjížděli jsme zatím k převážně spadlým stromům, například u Mariánských Lázní, u Vřesové nebo v Karlových Varech," doplnil mluvčí krajských hasičů Karlovarského kraje Martin Ksal.

BEZ KOMENTÁŘE: Povodeň v RochlověVideo: Patrik Biskup, Právo

Bouřky zasáhly i jižní Čechy, nejintenzivnější byly na Strakonicku.

Silné bouřky a vydatný déšť mají podle Českého hydrometeorologického ústavu zasáhnout celou republiku. Zvláště menší toky se mohou rozvodnit, na většině území Čech je nebezpečí povodní podle meteorologů extrémní.

Aktuální stav srážek nad Českou republikouVideo: ČHMÚ

V noci by mělo vytrvale pršet. Voda bude rychle zvyšovat hladiny potoků a řek, protože nasycená půda už žádnou nepojme.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Lidem při povodni pomáhali hasiči.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Jedno z hasičských aut se při cestě k zásahu převrátilo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám