Hlavní obsah

Nečas: Daně ani schodek se kvůli povodním zvyšovat nebudou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda podle premiéra Petra Nečase (ODS) nebude kvůli financování obnovy škod po povodních zvyšovat daně. Nehodlá připustit ani zvýšení schodku rozpočtu. Ten by měl zůstat pod třemi procenty HDP. Nečas to v neděli uvedl v České televizi v Otázkách Václava Moravce.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) v Otázkách Václava Moravce

Článek

Po povodních v roce 2010 kabinet na rok přistoupil k povodňové dani formou snížení slevy na poplatníka o 100 korun měsíčně. To přineslo do státního rozpočtu několik miliard korun.

Po letošních povodních vláda o ničem podobném neuvažuje. Podle Nečase se podaří udržet i schodek rozpočtu. Ke změnám podle premiéra dojde v připravovaném návrhu rozpočtu na příští rok, kde proběhnou přesuny v řádech miliard korun právě na likvidaci škod.

"Jsme schopni vyčlenit tolik prostředků, kolik bude nezbytně nutné," uvedl premiér. "Nenecháme lidi na holičkách," doplnil s tím, že vláda ve středu projedná další konkrétní opatření na pomoc postiženým lidem i podnikatelům.

Lidé zbytečně riskují, tvrdí premiér

K již vyčleněným čtyřem miliardám korun tak přibudou další prostředky. "Vláda díky dlouhodobé hospodárné politice má prostředky, které dá na podporu postižených území," uvedl Nečas, který lituje zejména toho, že někteří lidé zbytečně riskují, což je může stát i život. Povodně si již vyžádaly 10 životů.

Připomněl rovněž, že se by se lidé i obce měli poučit a nestavět v místech, která jsou pod vodou pravidelně.

Reklama

Výběr článků

Načítám