Hlavní obsah

Problémy mohou být značné, varoval Chalupa před další vlnou srážek

Novinky, jas
Aktualizováno

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) nevyloučil s ohledem na aktualizované předpovědi meteorologů, že opětovné deště mohou znovu zvýšit hladiny řek a způsobit "značné problémy". Chalupa to uvedl v nedělní Partii v televizi Prima Family.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

Článek

"Nemůžeme vyloučit, že problémy budou značné," uvedl ministr s odkazem na aktualizovaná data Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Ten varoval, že v neděli, noci na pondělí a v pondělí přijdou přeháňky i trvalý déšť. Srážky by se mohly ojediněle vyšplhat až na 50 milimetrů. Hrozí rovněž intenzivní bouřky.

BEZ KOMENTÁŘE: Přechod srážek přes ČR od půlnoci do nedělního poledneVideo: ČHMÚ

Chalupa obhajoval i práci meteorologů a povodí Vltavy, které reguluje provoz vltavské kaskády. "Žijeme v nějakém stavu poznání," řekl Chalupa, že vždy jde do značné míry o boj s neznámou a příroda bude mít vždy navrch.

Chalupa připomněl, že meteorologové srovnávají své modely i s kolegy z Německa, Velké Británie a Spojených států. Kvůli současné situaci si vyžádali přepočet od francouzských kolegů.

Lidé musí mít informace, žádá hejtman

Chalupa spolu s ministryní práce a sociálních věcí Ludmilou Müllerovou (TOP 09) a ústeckým hejtmanem Oldřichem Bubeníčkem (KSČM) diskutovali rovněž o formách pomoci postiženým obcím i jednotlivcům. Práci integrovaného záchranného systému Bubeníček vyzdvihl jako příkladnou.

"Důležité je, aby lidé měli informace," dodal k organizaci pomoci.

Chalupa nadnesl i otázku toho, proč se stále staví v záplavových oblastech. "Nechápu, proč se tam staví," přitakal Bubeníček. "Je to věc územních plánů samospráv," upozornil ministr na postup stavebních úřadů, do jejichž kompetence povolování staveb spadá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám