Hlavní obsah

Gorily jsou stále nervózní, pražská zoo je zatím stěhovat nebude

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kromě úklidu, odčerpávání vody a stěhování některých zvířat zpátky do jejich domovských výběhů, řeší pražská zoo, co s gorilami. Původně chtěla celou sedmičlennou rodinu primátů uspat a převézt do Dvora Králové. Teď se vedení zoo rozhodlo, že se pokusí uklidit a bleskově zprovoznit jejich pavilon. Pražský magistrát už jim přislíbil stavbu nového, v horní části zoo.

Následky záplav v pražské zooVideo: Novinky

 
Článek

Původně zamýšlené přesunutí goril do zahrady ve Dvoře Králové se nyní stává záložním plánem.

„Uspat všech sedm goril, po tomto stresu, kterému jsou vystavené, přesunout je do jiného prostředí a dejme tomu po roce je znovu uspávat a stěhovat, je horor. Proto doufáme, že dokážeme uklidit a zprovoznit Pavilon goril v čase a režimu, který gorily vydrží v ložnicích v protipovodňové věži,“ řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zatopená spodní část pražské zoo na snímku z 4. června 2013

„Gorily jsou samozřejmě pořád nervózní, ale je to lepší. Stále žerou méně než obvykle. Ale dnes jsme jim vyměnili podestýlku a hned potom si spokojeně brumlaly, což je dobré znamení. Těžko říci, jak ponesou, když se pod nimi bude uklízet, čerpat voda, vysoušet. Pokud by na to reagovaly podrážděně a zhoršovalo by to jejich psychický stav, budeme je muset prostě okamžitě přestěhovat,“ uvedl hlavní ošetřovatel goril Vít Lukáš.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Bahno na přístupové cestě k pavilonu goril

Ve Dvoře Králové je pro pražské gorily už všechno přichystáno, ale jejich ošetřovatelé se pokusí udělat maximum, aby Prahu neopustily a především nemusely podstupovat rizika spojená s uspáváním, která jsou pro tyto lidoopy obrovská.

V šelminci už je uklizeno

Některé pavilony už jsou téměř připraveny na návrat svých obyvatel, jako například pavilon velkých kočkovitých šelem. V jiných uklízejí s takovým nasazením, že pravděpodobně překonají dlouhé měsíce obnov, které trval úklid po povodni v roce 2002.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Vrstva bahna na chodnících v pražské zoo, snímek ze 7.6. 2013

„Škody a vůbec následky povodně jsou mnohem menší než v roce 2002. Sice byla zaplavena stejná plocha zahrady, ale vodní sloupec byl nižší. Voda tu zůstala kratší dobu a spodní část zoo se nestala korytem Vltavy, tedy voda tudy neproudila,“ shrnul letošní boj s vodou ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Za jak dlouho bude spodní část zoologické zahrady plně zpřístupněna návštěvníkům, zatím její ředitel neví.

Reklama

Výběr článků

Načítám